Erik Hugander, Carina Ödebrink, Annica Nordqvist och Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Från presskonferensen tidigare i veckan om MP- och S-samarbetet: Erik Hugander (MP), Carina Ödebrink (S), Annica Nordqvist (MP) och Marcus Eskdahl (S). Arkivbild: David Westh/Sveriges Radio
Landstinget

Miljöpartiet i krismöte

Annica Nordqvist (MP): Vi måste få fundera på vad kritiken innebär
1:50 min

Miljöpartiet ska nu ha ett krismöte efter P4 Jönköpings avslöjande om att den borgerliga alliansen i landstinget vägrar samarbeta med dem.

De fyra borgerliga partierna menade ju att de interna stridigheterna som rasar inom Miljöpartiet gör att man inte anser att de är regeringsdugliga längre.

Samtliga fyra borgerliga partier i landstinget vill nu sparka ut Miljöpartiet ur förhandlingarna om vem och vilka partier som ska styra efter årsskiftet. Orsaken är att Miljöpartiet först började förhandla med allianspartierna men sedan bytte fot och gick till Socialdemokraterna under hårda interna strider och just nu är det två falanger i partiet som bråkar om makten.

Allt detta gör att allianspartierna inte längre vill ha med Miljöpartiet att göra. 

Socialdemokraterna har ju börjat förhandla med Miljöpartiet och i det låsta läget i förhandlingarna börjar allt fler att tala om ett samlingsstyre mellan allianspartierna och Socialdemokraterna, men då vill alltså allianspartierna inte ha med Miljöpartiet längre eftersom förtroendet är förbrukat.

Diana Cederholm från Jönköping, Miljöpartiets regionordförande, beklagar att partiets interna strider nu får svåra politiska konsekvenser.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".