Semla i närbild
Just den här semlan kommer inte från Sandéns. Foto: Sveriges Radio.

Supertidiga semlor i Jönköping

Knappt har man börjat beklaga sig över att julskyltningen kommer tidigare för vart år så kommer nästa slag mot traditionerna.

I Jönköping började semlorna säljas den 1 november.

– Vi har haft novembersemlor i säkert femton år. Det har alltid varit stor efterfrågan, säger Maja Vorkapic, kassabiträde på Sandéns konditori.

Sandéns var först ut, men nu är det flera konditorier som erbjuder semlor i november. Semlorna skiljer sig inte det minsta från dem som traditionsenligt äts kring fettisdagen i februari eller mars.

Maja Vorkapic vet inte om det säljs semlor lika tidigt någon annanstans i landet, men hon tycker inte att det är speciellt konstigt. Och de flesta Jönköpingsborna har vant sig.

– Folk längtar efter november! Det finns Jönköpingsbor som blir chockade över att vi har semlor så tidigt och säger att de inte ska ha någon, men sedan köper de ändå för att det är så gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".