Torbjörn Johansson, operativ chef polismyndigheten i Sörmland. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Torbjörn Johansson, länspolismästare i Södermanlands län. Arkivbild, foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Länet

Samma poliser på samma platser efter omorganisationen

Torbjörn Johansson: Det var den lösning vi fann bäst
1:59 min

När polisen organiseras om efter årsskiftet kan uppdelningen av var poliserna ska finnas i länet bli likadan som den är i dag i vårt län.

Det visar ett förslag som lämnats till polisens genomförandekommitté. Torbjörn Johansson som är länspolismästare i Södermanlands län ledde gruppen som tog fram förslaget. Han menar att förändringen inte blir så stor eftersom att polisen i vårt län redan var organiserad på det sättet som de vill ha regionen.

– Det beror på att Jönköping är ett sådant län som hade organiserat sig i relativt lagom stora enheter för att kunna jobba mot kommunerna och det liknar till den delen väldigt mycket den nya organisationen.

Efter årsskiftet ska Polismyndigheten i Jönköpings län slås ihop med Östergötland och Södermanland. De tre länen bildar region öst och enligt ett förslag som lämnats till polisens genomförandekommitté blir varje län till något som kallas för ett polisområde. I varje polisområde ska det finnas tre lokalpolisområden, i vårt län blir det Jönköping, Höglandet och Värnamo, precis som nu.

Förslag på annan uppdelning

Men i rapporten som gjordes för att ta fram förslaget fanns även andra alternativ. Det pratades till exempel om att flytta Ydre kommun i Östergötland till lokalpolisområdet Höglandet och om att flytta Sävsjö till lokalpolisområdet Värnamo.

Anledningen till att förslaget som rekommenderades ändå inte innehåller någon ändring, säger Torbjörn Johansson, är att de inte hittade någon bättre lösning.

– Det var den lösning som vi fann bäst, utifrån hur det finns lokaler för polisen, hur det finns arrester och för att det ska vara en rimlig storlek, alltså antalet invånare i förhållande till antalet anställda.

Att det inte blir någon förändring togs också upp som en nackdel i sig i rapporten som låg bakom förslaget. Men Torbjörn Johansson menar att fördelarna vägde över.

– Det blir en väldig markering, "nu är det något nytt", om man förändrar. Men det skälet vägde inte upp de skäl som gör att den här lösningen är den bästa.

Det definitiva beslutet om hur polisen ska vara organiserad väntas komma senaste om drygt en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".