Arkivbild: Janerik Henriksson/TT
Arkivbild: Janerik Henriksson/TT
Mullsjö

Kvarts miljon i böter för kommun som slarvade

Konkurrensverket: Alldeles för stor summa för att inte konkurrensutsättas
1:50 min

De struntade i att upphandla städtjänsterna till skolor och bibliotek. Nu krävs Mullsjö kommun på 250 000 kronor i böter av Konkurrensverket. 

Städföretaget har fakturerat kommunen över tre miljoner kronor utan att kontrakten upphandlats korrekt. Det är allvarligt, menar Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
– Det är en alldeles för stor summa för att inte konkurrensutsättas på ett korrekt sätt. Det finns ju många företag som kan vara med och konkurrera om ett sådant kontrakt.

Det var i våras som det lokala partiet Mullsjö framtid anmälde Mullsjö kommun till Konkurrensverket, eftersom kommunen förlängt ett städavtal för skolor och bibliotek två gånger utan upphandling. Kommunen har dock hävdat att de använt sig av en undantagsregel när det gäller städavtalet eftersom man övervägt att ta tillbaka städningen i kommunal regi. Men den förklaringen köper inte Konkurrensverket.

Nu blir det förvaltningsrätten som får avgöra om böterna på 250 000 kronor ska dömas ut eller inte. Och folkpartisten Tore Thorstensson, ordförande i tekniska utskottet i Mullsjö, står fast vid att de agerat rätt.
– Ja, vid det tillfället gjorde vi vad som var bäst för kommun och vad vi kände att vi var tvungna att göra, städningen måste ju utföras.

I en brevväxling med Konkurrensverket har Mullsjö kommun hävdat att direktupphandlingarna är något som skett på grund av synnerlig brådska, men Konkurrensverket hävdar att det är Mullsjö kommun som själva försatt sig i brådskan och att skälet därför inte är godtagbart. Tore Thorstensson hoppas dock att förvaltningsrätten ska gå på deras linje, men utsikterna är särskilt goda.
– Vi vinner nästan alla våra mål i de här frågorna, så vi förväntar oss att ha framgång i domstolen i det här fallet, liksom i de flesta andra flesta andra, säger Dan Sjöblom.

Så Mullsjö kommun får räkna med att betala in en kvarts miljon kronor framöver?
– Så illa är det nog tyvärr. Jag hoppas att både Mullsjö kommun och andra kommuner lär sig av det här att det är viktigt att fokusera resurserna på att få ut de upphandlingar man är skyldig att göra i tillräckligt god tid.

Känner du till fler exempel där upphandlingar inte gjorts fast de borde? Maila news.jkpg@sverigesradio.se

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".