Tommy Myllymäki. Foto: Kajsa Hallberg/SR
Tommy Myllymäki besökte Håkan och Kajsa denna fredag. Foto: Kajsa Hallberg/SR
P4 Jönköping

Myllymäki ger allt i sista tävlingen

Tommy Myllymäki: "Måste bli spektakulärt"
11 min

Jönköpings egen stjärnkock Tommy Myllymäki lägger ner tusentals timmar på förberedelserna inför Bocuse d'Or.
- Jag siktar på seger, berättade han hos Håkan och Kajsa i dag.

Matintresset bär han med sig sedan barnsben efter somrarna han spenderade vid sin mammas barndomställe.
- Vi fiskade och tog upp grönsaker ur landet som jag fick vara med och tillaga. Och den grejen - från jord till bord - är ju väldigt inne i dag och en självklarhet för mig.

Tommy Myllymäki har många järn i elden just nu, men det allra viktigaste är förstås den mest prestigefulla av alla kocktävlingar - Bocuse d'Or. I slutet av januari är det dags att tävla i Lyon.
- Att komma fram till vad man ska laga är ju det allra svåraste.

Men det är pärlhöna som står på menyn, tillsammans med en sås och garnityr. Nu gäller det att jobba in rätten och slipa på detaljer tills det är dags för tävling.
- Från och med nästa vecka kommer jag lägga ner 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan. Det är ganska mycket tid... några tusen timmar blir det. Men det gäller ju att komma fram till vad som är världens godaste mat 2015 och det tar lång tid att komma fram till hur man gör det spektakulärt och häftigt.

Och det är bara seger som räknas i Tommy Myllymäkis sista tävling. För efter Bocuse d'Or är det färdigtävlat.
- Det tar så otroligt mycket tid och jag vill utveckla restaurangerna i stället. Fråga min fru varför jag inte ska tävla mer...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".