Monica Lindstedt
Monica Lindstedt. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Misstagen i fokus på Elmia

Monica Lindstedt: Man måste reagera, agera och parera
3:22 min

Hon är en framgångsrik entreprenör, men i dag berättade Monica Lindstedt om hur vanligt det är att också hon gör misstag.

Ett vanligt inslag på mässor eller i tv-program där det pratas ekonomi och företagande är lyckade entreprenörer som berättar om sina framgångar.

Desto ovanligare är det att de pratar om sina misstag och misslyckanden.

Men det är temat i dag på underleverantörsmässans sista dag på Elmia i Jönköping.

Och där för att förklara varför misstag inte enbart är negativt, är Monica Lindstedt, entreprenör och ordförande för organisationen Företagarna. Hon har lyckats skapa flera stora företag, som till exempel tidningen Metro och städbolaget Hemfrid, men hon har även gjort flera misstag och misslyckanden.
– Man måste skilja på enskilda misstag och ett totalt nederlag, alla gör enstaka misstag, men om man lär sig av dom behöver det inte bli ett nederlag.

En av de företagare som är på Elmia i dag för att lyssna på föreläsningarna är frilansfotografen Tommy Hvitfelt, för han vet själv hur det är att göra en del misstag som egen företagare.
– Man gör lite fel ibland och prioriterar sin tid fel men man blir duktigare med tiden.

Men enligt Monica Lindstedt behöver man inte nödvändigtvis begå alla misstag själv, utan man kan också studera andras misstag och lära sig av dem.
– Men man måste vara ödmjuk och man kommer göra misstag man inte kunde föreställa sig, man måste reagera, agera och parera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".