Arnold Carlzon. Arkivbild.
Arnold Carlzon (KD). Arkivbild: Sveriges Radio
Landstinget

Nya förhandlingar bröt samman direkt

Arnold Carlzon (KD): Uppfattade det som en demonstration från deras sida
2:12 min

Förhandlingarna om ett brett blocköverskridande styre i landstinget har brakat samman redan innan de börjat.

I går bjöd alliansen in Socialdemokraterna för samtal om ett samarbete över blockgränserna.

Men när det visade sig att Socialdemokraterna hade med sig Miljöpartiet så slutade det med att hela mötet avbröts och Kristdemokraternas förhandlare Arnold Carlzon från Värnamo är besviken.
– Man har pratat om en bred lösning och det var därför vi inbjudit, jag är besviken och uppfattar det som en demonstration från deras sida.

På dagen två månader efter valet bråkar partierna i landstinget fortfarande om vem som ska regera med vem och Jönköping är därmed ett av få landsting i landet där kommande styre ännu inte är klart. Och nu avslöjas nya turer.

Inget av blocken har ju majoritet och igår eftermiddag bjöd allianspartierna in Socialdemokraterna för att tala om en blocköverskridande lösning. Men eftersom Socialdemokraterna börjat förhandla med Miljöpartiet, så var en representant från Miljöpartiet med sig också. Det var dock inte Miljöpartiets förhandlare utan istället Sibylla Jämting från Aneby som sitter i landstingsfullmäktige.

Men allianspartierna vägrar ju förhandla med Miljöpartiet efter de interna bråken där och menar att Miljöpartiet inte är regeringsdugligt. När allianspartierna då bjöd in bara socialdemokrater och Miljöpartiet ändå dök upp, ja, då väckte det heta känslor hos allianspartierna och mötet bröt upp efter bara en kvart och Kristdemokraternas Arnold Carlzon är i dag mycket kritisk till hur Socialdemokraterna agerar.
– Det enda man vill är att splittra alliansen.

Men Socialdemokraternas förhandlare Carina Ödebrink från Vaggeryd, säger att hon först uppfattade att det var okej att ta med Miljöpartiet och hon är i sin tur kritisk till hur allianspartierna agerar.
– Med vilken rätt kan man villkora hur samtalen ska föras, vi ska ta vårt ansvar och lösa den här situationen, annars undrar medborgarna vad vi håller på med.

Vad som nu händer är oklart. Antingen går de rödgröna fram och skapar ett minoritetsstyre eller så kommer beskedet från allianspartierna att man går i opposition. Möjligen gör man ett nytt försök att bjuda in Socialdemokraterna på egen hand men Arnold Carlzon är skeptisk.

Vilken lösning tror du är den bästa för styret av landstinget?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".