Foto: Maria Ågren/Sveriges Radio
Arkivbild: Maria Ågren/Sveriges Radio
Jönköpings län

Allvarlig kritik - men polisen vägrar kommentera

Johan Hedberg, Smålands-Tidningen: Handlar om flera dokument
2:15 min

Polisen i Jönköpings län vägrar svara på frågor trots den allvarliga kritiken om att det fuskas med anmälningar.

Det är Smålands-Tidningen som i dag avslöjar att polisen trixar med brottsstatistiken för att mörka resursbristen och att anmälningar lämnas utan åtgärd.
– Det handlar om flera dokument där personal i yttre tjänst har fört fram kritik till sin ledning, det allvarligaste är den bristfälliga bemanningen, säger Johan Hedberg, utgivare för tidningen.

Tidningen har tagit del av interna dokument som avslöjar en allvarlig resursbrist hos polisen i länet. Tidningen har sett handlingar med exempel på ett 20-tal fall där allmänheten ringt nödnumret men där det inte funnits poliser i tjänst att skicka.

I stället för att skicka patruller till platserna ska länskommunikationscentralen ha skickat ut sms om händelserna, ifall någon hade tid att åka.

Bristen på poliser är stor. Tidningens granskning visar att områden i länet lämnas helt obevakade på helgkvällar - och att det är sex poliser i yttre tjänst i Jönköping. Ännu färre ska täcka hela Höglandet, och Värnamo.

Från facket så känner man igen bilden av resursbrist.
– Vi har sedan länge framfört kritik, säger Jonas Nero som är vice ordförande i Polisförbundet.

Men från polisledningen så svarar man inte på kritiken idag.
– Vi håller på att titta på hur vi sak formulera oss och kommer besvara det som sägs i en debattartikel som kommer i morgon i tidningarna som tagit upp det, vi vill få fram vår version. säger Tommy Thorngren som är presstalesperson.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".