Bild på debattartikeln där polisen svarar på kritiken. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Polisen väljer att besvara kritiken med en debattartikel. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Jönköpings län

Polisen nekar till frisering av siffror

Polisen i länet mörkar inte händelser som de inte hinner åka på. Det är budskapet i polisledningens debattartikel som publiceras i idag.

Igår avslöjade Smålands-Tidningen, som fått tag i interna polisdokument, att polisen inte har tillräckligt med resurser, och att man trixar med brottstatistiken för att det inte ska synas. I dokumenten fanns exempel på hur larm skickades ut som SMS, om någon patrull skulle råka befinna sig i närheten. Någon annan åtgärd gjordes inte, eftersom det finns för få polispatruller.

Igår vägrade polisen att svara på frågor om kritiken, det skulle i stället komma i debattartikeln i länets tidningar.

Där nekar man alltså till att brottstatistiken friseras, och säger att man av sekretesskäl inte kan diskutera detta i media.

"Att det skulle finnas direktiv om att mörka de händelser vi inte kan åka på är rent felaktigt och något vi bestämt motsätter oss" skriver polisen.

Dock medger man att det varit ansträngt, och att man har en budget att förhålla sig till.

"I Värnamo var det ansträngt under en period i våras men där upplever de att det lättat efter att vi fördelat om resurserna. Nu är det personalen på Höglandet som har det tufft."

Här kan du läsa hela artikeln.

Känner du dig trygg med polisens arbete i länet? Skriv gärna en kommentar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".