Från presskonferensen i tisdags, där Annica Nordqvist och Carina Ödebrink presenterade planerna på samstyre. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Annica Nordqvist (MP) och Carina Ödebrink (S). Foto: David Westh/Sveriges Radio
Landstinget

SD-rykten tvingade S och MP till presskonferens

Håkan Jansson: Jag fick nästan hjärtinfarkt
1:29 min

Rykten om att allianspartierna höll på att göra upp med Sverigedemokraterna ledde till den hastigt sammankallade presskonferensen om att S tänkte regera med MP i landstinget.

En intern mejlväxling inom Miljöpartiet som P4 Jönköping tagit del av avslöjar spelet bakom kulisserna. Där talas det om att allianspartierna förhandlade med Sverigedemokraterna. Det fick Socialdemokratena och Miljöpartiet att i tisdags i all hast dra ihop en presskonferens. Där deklarerade de att de inlett förhandlingar, bland annat för att visa att man nu tog ansvar för att bilda någon form av politiskt styre i landstinget efter valet.

– Det är vad jag också hört, att det blev under ganska stressade former, säger Diana Cederholm, som är regionordförande för Miljöpartiet.  

I den interna mejlväxlingen framgår det varför det var så bråttom. Miljöpartiets förhandlare, Annica Nordqvist skriver att Socialdemokraterna hört rykten om att alliansen höll på att göra upp med Sverigedemokraterna och för att förekomma det skulle man gå ut bara några timmar senare samma dag och berätta att Socialdemokrater och Miljöpartister nu höll på att göra upp. Även Moderaternas Håkan Jansson hörde ryktet och han är upprörd.

– Jag fick det ryktet bekräftat och det höll på att ge mig hjärtinfarkt. Jag fattar inte hur man kan leva på sådana lögner och sprida sådana mejl. Vi har inte haft några förhandlingar!

Men trots att det finns svart på vitt i miljöpartiets mejlväxling, förnekar Socialdemokraternas landstingsråd Carina Ödebrink att det var ryktet som låg bakom den hastigt sammankallade presskonferensen.

– Nej, så är det inte. Det finns en mängd olika sådana rykten och de lägger jag åt sidan och har förhåller mig inte till dem, säger Carina Ödebrink.

Kan du bekräfta att ryktena funnits då?

– Nej, jag har inga kommentarer till det, och de där ryktena lägger jag ingen vikt vid.

Här är Annica Nordqvists mejl som förklarar varför S kallade till presskonferens:

Hej!

Klockan 11.40 kontaktar S mig på jobbet och berättar att vi snabbt bör ha en pressträff då alliansen samtalar med SD (konfidentiellt). Jag slänger iväg ett mail till förankringsgruppen. Jag borde kanske ringt till ordförande också, men det blev stressigt och snabba beslut. Jag ber om ursäkt för att jag inte gjorde det. Jag vilade tryggt i beslutet att vi skulle samaverka med S och att Regionledningen tog det beslutet för en dryg vecka sedan. Jag gör vad jag kan för att avsluta mitt jobb. S vill att vi är fyra från landstinget, (två från S och två från MP) för att det ser "bäst ut". Jag vet att Erik (Hugander reds anm) är i Jönköping på tekniska nämnden, så jag kontaktar honom medans jag tar mig till Jönköping för träffen. Under hela resan talar jag med S om vad som hänt och vad pressträffen skall gå

ut på. Innan alliansen binder upp sig mot SD (konfidentiellt igen) måste vi tala om att vårt erbjudande om en blocköverskridande majoritet är vårt största mål. Jag är väl medveten om att jag borde ringt dig Diana och inte bara mailat, men som ni förstår i en stressig situation kan det bli fel.

ALLT SOM SAGTS OM SD ÄR KONFIDENTIELLT!!!

Vänlig hälsning från Annica

  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".