Carl-Johan Sjöberg, vd på Länstrafiken. Foto Peter Jernberg, Sveriges Radio. 20110419
Carl-Johan Sjöberg, vd på Länstrafiken tror att fler kommer välja buss. Foto Peter Jernberg, Sveriges Radio Jönköping
Länet

Missnöje när buss ersätter tåg

Carl-Johan Sjöberg: Vi tror att resandet kommer öka
1:34 min

I december kommer tågtrafiken mellan Nässjö och Oskarshamn att läggas ner. Ett beslut som kritiserats av dom som bor i berörda orter.

Men tågen ska ersättas av buss för att pendlare inte ska påverkas, säger Carl-Johan Sjöberg är trafikdirektör på Jönköpings länstrafik.
- Det som ligger bakom beslutet är att det är för lågt resande på sträckan vilket vi kommit fram till tillsammans med Kalmar länstrafik.

Tidigare i år kom beskedet från Jönköpings länstrafik att tågsträckan mellan Nässjö och Oskarshamn skulle läggas ner.

Varken ekonomiskt och miljömässigt försvarbart att köra sträckan hade man som argument.
Men kritiken lät inte vänta, på facebook startade man gruppen "vi som vill ha kvar krösatåget mellan Nässjö och Oskarshamn" som i dagsläget gillats över 500 gånger.

I kritiken menar man att resultatet av nedläggningen skulle innebära att bilåkandet ökar, större olycksrisk och förstörd miljö.
Enligt Carl-Johan Sjöberg så är det viktigt att invånarna på berörda orter i Jönköpings län kan fortsätta att pendla med Länstrafiken även efter tågnedläggningen.
- Vi har ju en målsättning att öka resandet och eftersom vi nu sätter in fler bussar så hoppas vi att fler kommer resa med oss.

Ute på stan träffar vi på Birger och han tycker inte om beslutet om nedläggningen av tågsträckan.
- Det är ett typiskt politiskt beslut från Jönköping. Allt styrs därifrån och politikerna i Eksjö och runt omkring har inga åsikter.

Är det helt uteslutet att riva upp beslutet?
-
Ja det är det, nu ligger beslutet fast och blir det ett bra resande på de sträckor vi nu sätter in bussar på så kommer vi utöka antalet bussar.


Simon Björling
simon.bjorling@sverigesradio.se 

Är det OK att åka tåg i stället för buss? Vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".