Bild på fotot där en ung man sitter med en pipa och ett grönt blad sticker upp ur den. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
1 av 2
Bilden som fick Simon Rundqvist att reagera. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Närbild på pipan med det gröna bladet. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
2 av 2
Är det ett cannabisblad eller inte? Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio
Jönköping

Kritik mot knarkpropaganda

Simon Rundqvist:Det ser illa ut
1:48 min

Under två veckor har reklamen Jag är Jönköping synts på stora bilder i stan. Men frågan är om ett drogliberalt budskap slunkit igenom.

Propagerar Jönköpings kommun för droger? Det undrar den Kristdemokratiska kommunstyrelseledamoten Simon Rundqvist. På ett av fotona i reklamkampanjen Jag är Jönköping syns ett grönt blad som skulle kunna vara cannabis, och nu vill han att kommunen går till botten med detta.

– Jag reagerade starkt och är det som det ser ut, att killen håller ett cannabisblad i handen, då är det allvarligt om kommunen använder den i en sån kampanj. Det sänder helt fel signaler, säger han.

Är det så då, tror du?

– Ja, jag tycker att påminner väldigt mycket om en cannabisplanta.

Kampanjen Jag är Jönköping består av 75 unika bilder med olika personer, som alla representerar Jönköping, trots alla olikheter. Fotona har suttit på stan under de veckor som manifestationen Jönköping Open genomförts, för sjätte året i rad.

Målet för temadagarna är, som det står på hemsidan, en stad där mångfald möter tolerans, där trygghet finns och där kreativiteten får utrymme att växa.

Fotot som fick Simon Rundqvist att reagera och ifrågasätta på twitter, föreställer en ung man med en vanlig pipa i handen. Upp ur pipan sticker det gröna blad som ser ut som cannabis.

Henrik Hermansson på Jönköpings kommun har jobbat med kampanjen och han säger till P4 Jönköping att de sett tweeten och att de nu ska granska bilden. Ingen har reagerat innan men nu ska det utredas vad det är för blad.

Simon Rundqvist tycker att det är naivt att bilden slunkit igenom, och även om bilderna plockats ner nu vill han att kommunen gör om och gör rätt. För drogliberala budskap ska inte sändas ut av kommunen.

– Det måste man se till att kraftigt ta avstånd ifrån, och sända ut budskapet att drogmissbruk inte är någonting kommunen står bakom. Det måste man sända ut tydligt, för det här ser illa ut.

Är det ett cannabisblad eller inte? Vad tror du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".