Mikael Ekvall (V). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
1 av 2
Mikael Ekvall (V). Arkivbild, foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Håkan Jansson. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
2 av 2
Håkan Jansson får fortsätta leda Alliansen i landstinget, dock i minoritet. Foto: David Westh/Sveriges Radio

Vänstern ger Alliansen makten i landstinget

Mikael Ekvall (V): Vi var tvungna att agera
3:37 min

Vänsterpartiet ger Alliansen makten i landstinget i Jönköpings län.

I en uppgörelse får Vänsterpartiet tunga poster och Alliansen blir största gruppering och kan fortsätta styra landstinget - men i minoritet.

På söndagskvällen kom nya oväntade besked om hur styret blir i landstinget efter valet. Alliansen meddelade då att man inlett samarbete med Vänsterpartiet.

– Detta handlar inte om något slags politiskt samarbete, utan bara om ren och skär teknisk samverkan för att garantera att vi får inflytande och möjlighet att agera i nämnder och i styrelsen. Det har gått två månader sedan valet nu och vi har inte varit speciellt uppvaktaktade. Vi kände att vi var tvungna att agera nu för att inte riskera att bli marginaliserade, säger Mikael Ekvall (V), vice gruppledare i landstinget.

Knappt en vecka efter utspelet från Socialdemokraterna och Miljöpartiet att de nu börjat förhandla om politiken för att ta över styret i minoritet i landstinget tillsammans med Vänsterpartiet, så gör plötsligt Alliansen upp med Vänsterpartiet rakt framför näsan på Socialdemokraterna och startar en så kallad valteknisk samverkan. Det meddelade Alliansen och Vänsterpartiet på söndagskvällen sedan uppgörelsen blivit klar i helgen.

– Det känns bra att vi nu får ihop ett styre i landstinget. Det blir ju i minoritet hur vi än gör, men denna minoritet blir ju störst, säger Håkan Jansson (M) som är landstingsstyrelsens ordförande.

Vänsterpartiet meddelar dock att de kommer bedriva oppositionspolitik och tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är de större än Alliansen. Men Håkan Jansson ser inga problem med det.

– Man får förhålla sig till detta.

Men hur ska ni i Alliansen få igenom en budget?

– Antagligen på samma sätt som någon annan minoritet hade fått agera; man får förhandla. Man ska inte rita spöken på väggen förrän de finns där.

Uppgörelsen är enbart valteknisk och innehåller inga politiska överenskommelser och innebär något förenklat att partiernas röster räknas ihop när platserna i styrelser och nämnder ska fördelas och detta vinner partierna på.

I ett pressmeddelande skriver partierna att detta innebär att Alliansen tar ledningen i styret i regionen 2015-2018.

Vad detta innebär för Socialdemokraternas planer på ett styre med V och MP i minoritet är oklart.

För Vänsterpartiet betyder detta 1:e ersättarplats i samtliga nämnder och styrelser samt en ordinarie ledamot regionstyrelsen, nämnden för folkhälsa och sjukvård och i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".