EKG
EKG används för att diagnostisera hjärtinfarkt. Foto: Tomas Oneborg/TT
Sjukvård

Färre länsbor dör i hjärtinfarkt

Antalet döda i hjärtinfarkt i länet har minskat från 424 år 2007 till 273 år 2013. En viktig orsak är bättre behandlingar.

Det är Hjärt-Lungfonden som sammanställt statistiken som visar att allt färre dör i hjärtinfarkt, både i landet och i Jönköpings län. Och en viktig orsak till minskningen är att hjärtforskningen har lett till bättre behandlingsmetoder.
– På grund av forskningens framgångar kan vi i dag rädda livet på de flesta som kommer till sjukhus med hjärtinfarkt. Forskningen har gett oss nya behandlingar och utvecklade metoder, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett pressmeddelande.

Bland annat så används behandlingen "ballongvidgning" mer nu än tidigare.

Minskningen i Jönköpings län motsvarar 36 procent på sju år, enligt nya beräkningar av Socialstyrelsens statistik som Hjärt-Lungfonden har gjort. För hela landet har antalet som dör i hjärtinfarkt minskat med 29 procent mellan 2007 och 2013.

Hjärt- och kärlsjukdomar än ändå fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige och det behövs fortsatta satsningar, enligt Hjärt-Lungfonden som då lyfter fram mer forskning, bättre eftervård och att få fler att tillkalla ambulans.
– Det är glädjande att så många fler överlever hjärtinfarkt i Jönköpings län, och med mer resurser till forskningen kan vi rädda ännu fler liv. En utmaning för forskarna är nu att kunna identifiera vilka som har hög risk att drabbas, säger Kristina Sparreljung, Hjärt-Lungfondens generalsekreterare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".