John Thure och hunden Alice
1 av 3
John Thure och hunden Alice efter en lyckad jakt. Foto: Carl Wisborg/Sveriges Radio
Samling till vildsvinsjakt
2 av 3
Intresset för dom gemensamma vildsvinsjakterna är stort. Foto: Carl Wisborg/Sveriges Radio
Lalith Eklöv
3 av 3
Lalith Eklöv leder dagens jakt. Foto: Calle Wisborg/Sveriges Radio
Höglandet

Här löste man bråket om vildsvin

Jaktledaren: Det gäller att få en förståelse
12 min

På många håll är debatten om vildsvinsjakt het. Men i Aneby och Eksjö har man lyckats komma överens. 

När ett 50-tal jägare samlades mellan Aneby och Eksjö fanns också reporter Calle Wisborg på plats för att följa med på vildsvinsjakt. 

På många håll är debatten mellan lantbrukare, markägare och jägare minst sagt het. Men sedan några år tillbaka pågår utanför Eksjö och Aneby en mycket lyckad samsyn kring vildsvinsförvaltning. Det här ville Calle Wisborg ta reda på mer om.

– Vi lantbrukare upplevde en frustration av alla skador och hittade rätt snabbt gemensamma punkter, dels att jägarna kunde få en rolig och effektiv jakt och dels att vi kan hålla vildsvinen borta från våra grödor, och då inledde vi ett samarbete med markägare, jägare och lantbrukare, säger lantbrukaren Lasse Sand.

Jaktledaren för dagen, Lalith Eklöv, tycker att samarbetet fungerar bra.
– Jag har varit en av dom som varit positiva från början, från jägarna har man tyckt att grisen, att man ska få upp en vildsvinsstam så man har nåt extra att jaga, sen är jag ju markägare själv och jag förstår allas intressen, det går inte ha hur mycket gris som helst, det är ett företag som lantbrukarna bedriver, jägarna förstör ju egentligen deras företag genom att släppa upp en jäkla massa gris, det gäller att få en förståelse och väcka intresset, vi måste tillsammans göra något åt det, och då tog man inte dom hetaste från varje part utan dom som kan vara lite diplomatiska.

Samarbetet började med studiecirklar där jägare, markägare och lantbrukare träffades och fick en ödmjukhet inför varandras intressen.
– Det var nog grundläggande tror jag, säger Lasse Sand.

Olika foderplatser håller vildsvinen inom ett område där man sen kan jaga djuren och inför jakten har man spanat av hur det ser ut. Det gäller sedan att gå nära; fem till noll meter.
– Vi hör grisen som grymtar, det gäller att gå ljudlöst och jag kan skymta vildsvinen inne i granplanteringen, viskar Calle Wisborg som är med ända framme vid skottögonblicket.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".