Carina Ödebrink. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Carina Ödebrink (S). Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Val 2014

Socialdemokraterna beklagar att Vänstern valde alliansen

Carina Ödebrink (S): Jag kan väl beklaga det här
1:57 min

Socialdemokraterna beklagar nu att Vänsterpartiet väljer att stödja allianspartierna i Landstinget i Jönköpings län.

Enligt landstingsrådet Carina Ödebrink var Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens med Vänsterpartiet så sent som i förra veckan om att styra landstinget.
– Vi har varit överens med Vänsterpartiet och vi har också erbjudit dom en möjlighet till insyn och inflytande inom ramen för en valteknisk samarbete och det har vi bekräftat med ett handslag.

Men så verkar inte Vänsterpartiet ha uppfattat det?
– Dom får nog svara på det, jag vet vad vi har samtalat om och tagit i hand på.

Makten över landstinget, eller regionen som det kommer heta efter årsskiftet, har utvecklat sig till en riktig såpa.

För tre veckor sen meddelade allianspartierna och Miljöpartiet att man skulle styra. Ett par veckor senare hade Miljöpartiet ångrat sig, efter inre strider, och skulle nu styra med Socialdemokraterna. I går var det dags för ett tredje besked, att allianspartierna och Vänsterpartiet gjort upp om makten.
Ett besked som överraskade alla, inte minst Socialdemokraterna som menar att Vänsterpartiet bryter en överenskommelse mellan de två partierna och Miljöpartiet.
– Jag kan väl beklaga det här att det blivit så. 

Kommer det här att påverka er syn på Vänsterpartiet?
– Det är en fråga som jag får återkomma till. Nu är läget som det är och sen får vi jobba vidare utifrån dom förutsättningar som är.

Carina Ödebrink och Socialdemokraterna har hela tiden hävdat att de vill ha en brett blocköverskridande styre i landstinget. Men allianspartierna har förklarat att man säger nej så länge Miljöpartiet ingår. Men trots det tänker Socialdemokraterna inte bryta uppgörelsen med Miljöpartiet.
– Det gör vi inte utan det kommer vi jobba vidare med. Det är en god förutsättning för framtiden. 

Kan man säga att sista ordet är sagt i den här såpan som handlar om landstingets styre framöver?
– Ja.. Det.. Vi lagar efter det läge som finns nu. Vi kommer göra vårt bästa och ta ansvar för att föra fram socialdemokratisk politik och försöka få stöd för den.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".