Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lennart Lejon vid polisen i Jönköping
Lennart Leijon vid Polisen i Jönköping. Arkivbild: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Polisen nekar till medveten mörkning

Lennart Leijon, biträdande operativ chef: Ingen har sagt nåt sånt
2:35 min

I dag ställer polisledningen för första gången upp och svarar på frågor om kritiken som riktades mot myndigheten efter ett avslöjande i Smålands-Tidningen förra veckan.

Enligt interna dokument som tidningen kommit över så ska chefer ha uppmanat personalen att dölja den brist på resurser som polisens besparingar lett till under året.

Men Lennart Leijon, biträdande operativ chef vid polisen, nekar bestämt till att trixande förekommer.
– Det finns ingen på ledningsnivån som har beordrat att man ska fixa med några siffror, att vi ska mörka HR,  att vi inte ska koda resursbrist.

I förra veckan publicerade Smålands-Tidningen uppgifter ur interna polisdokument som visade att polisen dragits med dåligt bemanning och att chefer dessutom uppmanat personalen att trixa med statistiken så att det inte skulle bli så uppenbart.

Enligt tidningen visar dokumenten bland att man trixat med anmälningar för att inte behöva koda just resursbrist. Bland annat framkom att samtal från allmänheten om vingliga bilister har skickats ut genom ett allmänt anrop via sms istället för att en patrull skickas dit.

Men från polisledningen så förnekar man att man sms:ar till patrullerna för att det inte ska synas att man inte gör någon åtgärd.
– Det skrivs väl ett HR på det, det förutsätter jag, jag är inte helt hundra på det, säger Lennart Leijon.

Samtidigt är man självkritisk när det kommer till de ärenden som kodas med resursbrist. Bara på en vecka kodades 22 händelser som resursbrist, där man vid två av dem borde ha skickat en patrull.
– Det är faktiskt så att ibland gör vi misstag inom polisen och då kan sånt hända.

Det bakomliggande problemet beskrivs vara att antal poliser som jobbar ute på gatorna är för få. Enligt uppgifter i tidningen så är citybevakningen i Jönköping ibland så låg som fem, sex poliser en helgkväll och ännu värre på andra håll i länet.

Men under året har man under året skärpt upp bemanningen, menar Lennart Lejon.
– Vi har till exempel fört till poliser i Värnamo och nu tror jag de känner att de är med näsan över ytan igen.

Fotnot: HR står för händelserapport.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".