En bild på huvudentrén på Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Landstinget

200 i krismöte mot sammanslagning

"Man måste tänka efter före"
0:44 min

Förslaget att slå ihop en rad kliniker på länets sjukhus möter fortsatta protester vid Höglandssjukhuset i Eksjö.

I går kväll kom 200 anställda till ett krismöte och en namnlista har börjat samlas in.

Enligt Smålands-Tidningen slog landstingsledningens förslag att slå ihop kirurgkliniken, men också medicin och andra kliniker, ned som en bomb på landsdtingets intranät.

Tidigare har ihopslagningen av kirurgin väckt stora protester och när nu fler områden ska gå samma väg, ja då kallade en rad anställda till krismöte vid Höglandssjukhuset igår kväll. Under flera dagar har namnlistor cirkulerat på sjukhuset för att protestera mot planerna.

- Vi tycker att man ska vänta och tänka efter före man fattar beslut om detta och samla mer information. Det finns ju indikationer på att sjukhusfusioner är svårgenomförbara och inte leder till dom besparingar man tänker sig, säger Bjrön Orrhede till P4 Jönköping.

I dag har varje sjukhus i länet en egen klinik men landstingsledningen vill riva upp den geografiska indelningen och skapa länskliniker med en chef över hela länet, vilket skapat oro på Höglandssjukhuset att man ska tappa statusen som akutsjukhus.

- Vi fick läsa om det på intranätet och det är just den typen av sätt att förmedla information på som vi är väldigt krtiiska till och som bidrar till känslan av att det är någon annanstans besluten fattas, säger Björn Orrhede vidare.

De anställda kräver tillsammans med fackliga representanter en ordentlig konsekvensanalys innan förslaget genomförs, men redan i dag tisdag, ska organisationsförändringen upp på landstingsstyrelsens bord i dag när man tar budgeten. Ärendet ska sedan vidare till fullmäktige.

Samtdigt ska en rad landstingspolitiker har skrivit ett brev till en kritisk anställd vid sjukhuset som uttalat sig i media. Politikerna skriver att man ser allvarligt på att den anställde spridit vilseledande och osaklig information till invånarna och patienter. Brevet väckte upprörda känslor under gårdagens möte.

- Man har gått över en osynlig linje där man rent ut har hotat en medarbetare. Brevet får dessutom motsatt effekt, de flesta blir bara förbannade, säger överläkare Benny Lagerström enligt Smålands-Tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".