Erik kangeryd på inspektionen för vård och omsorg
Erik kangeryd på inspektionen för vård och omsorg ser allvarligt på bristerna. Foto: Anna Rosklint/IVO

Barn far illa trots anmälningar

I flera kommuner i länet riskerar barn att fara illa trots att omgivningen slår larm eftersom socialtjänsterna inte hinner med att utreda alla anmälningar.

I exempelvis Nässjö blev flera anmälningar liggande som gällde en tvåårig flicka. Enligt flickans mamma lyssnade socialen helt enkelt inte på larmen.

- Dom lyssnar inte för fem öre på vad folk säger. Okej om det kommer från en privatperson men när det kommer från polisen eller vården så är det väldigt konstigt att dom inte lyssnar, säger berättar mamman för P4 Jönköping.

Mamman, som själv var inskriven vid en psykiatrisk klinik vid tidpunkten och behövde hjälp med barnet, säger att anmälningarna från privatpersoner, sjukvården, kommunen, och polisen inte togs på allvar. Hon hävdar till och med att de rev sönder en anmälan mitt framför ögonen på henne.

- Dom tog pappret så här och rev i två delar. Så tittade hon på mig och sa att hon inte ville ha fler anmälningar, berättar mamman.

Anmälningarna handlade om att flickan inte togs hand om ordentligt, och flickan fick leva i bland smuts och oreda, och det förekom våld och bråk mellan föräldrarna som barnet bevittnade. Och socialen gjorde dubbelfel.

Eftersom det handlar om barn som kan fara illa så måste socialtjänsten fatta beslut om utredning inom två veckor men i fem av dom 16 anmälningarna dröjde besluten och när man fattade beslut så inledde man inte någon utredning trots 16 anmälningar.

På Nässjö kommun förnekar man att man rivit sönder något, men erkänner att man tröttnade på alla anmälningar.

- När vi var i situationen så kanske vi tyckte att informationen var överdriven och vi fick bilden av att barnet hade det bra. När vi sedan får flera anmälningar som bygger på samma förhållanden och situationen så håller vi fast vid det beslutet, säger Jon Rydholm, sektionschef på socialtjänsten i Nässjö.

Först när situationen runt flickan blev värre inleddes en utredning och i efterhand så är Jon Rydholm självkritisk.

- Vi skulle ha inlett utredning tidigare än vad vi gjorde, säger Jon Rydholm.

När tillsynsmyndigheten granskat fallet så riktar dom skarp kritik mot Nässjö kommun för att dom inte startade en utredning tidigare. Erik Kangeryd är enhetschef på IVO.

- Dom har inte fattat dom beslut man skulle ha gjort och man har inte utrett orosanmälningarna som man borde ha gjort, säger Erik Kangeryd.

Nässjö är inte unikt, flera kommuner i regionen brister i barnutredningar, menar han.

- Det är ett stort bekymmer för ganska många kommuner med hög personalomsättning och många gånger tuffa arbetsvillkor.

Kan barn fara illa?

- Ja, visst kan dom göra det, säger Erik Kangeryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".