Magnus Norell gästar Hasse Pettersson
Magnus Norell gästar Hasse Pettersson. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Jönköping

Terrorforskaren som inte tar onödiga risker

Magnus Norell: Jag har hamnat i tajta situationer
18 min

Terrorforskaren Magnus Norell menar att han inte tar några onödiga risker, men säger samtidigt att hans mamma kanske inte tycker det samma.

Det var när Magnus Norell forskade om Mellanöstern och konflikter som han började intressera sig för att också forska om terrorism. 
– Håller man på med säkerhetspolitik i Mellanöstern så trillar man över terrorism förr eller senare, vare sig man vill eller inte, säger han till P4 Jönköping.

Magnus Norell syns numera ofta i medier som expert i samband med nyheter om terrordåd. Han har också författat fem böcker. Han har varit forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut och är nu senior policy advisor på European Foundation for Democracy.

Terrorangrepp är något det rapporteras om i medierna dagligen och framförallt har det senaste tiden handlat om terrorgruppen Isis, som numera kallar sig Islamiska Staten, IS.
– Sen i juni kallar de sig Islamiska Staten, dom anser att det är en stat och dom har statliga strukturer, dom tar upp skatt bland annat.

Hur stort är IS, hur många människor är det?
– De delar av Syrien och Irak som de kontrollerar, det är flera miljoner människor det handlar om, så att det finns en struktur och en bas och de har inte haft problem att få dit rekryter heller, det här är betydligt mer än en terrororganisation.

Tänker du nånsin på att det kan vara farligt det du gör, du är ute och reser och forskar och alla kanske inte gillar det du gör?
– Nja, jag har hållit på med det länge, jag är försiktig och noggrann och man kan diskutera var man ska lägga ribban och min ligger förmodligen högre än om flestas men jag tar aldrig onödiga risker, men det är min egen definition, det är inte säkert min mamma skulle hålla med om det.

Magnus Norell besöker Jönköping i dag för ett lunchmöte på flygplatsen och föredrag om demokratifrågor, terrorism och säkerhetspolitik i Mellanöstern och Centralasien. Det är SNS - Studieförbundet Näringsliv och Samhälle som arrangerar.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".