Diana Cederholm, regionordförande för MP i Jönköpings län, bläddrar i dokumentation hon fått av P4 Jönköping. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
1 av 2
Diana Cederholm (MP). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Här är orden som avslöjar sprickan inom Miljöpartiet

Diana Cederholm: Konflikten har förgiftat
2:20 min

Krisen inom Miljöpartiet i Jönköpings län är värre än vad partiföreträdare tidigare gett sken av.

Det visar interna diskussioner och mejlväxlingar som P4 Jönköping tagit del av. Här avslöjas öppna förtroendekriser rakt upp i regionledningen men också anklagelser om odemokratiska metoder och bråk om hur partiet ska styras.

Oj, oj, oj... Jo, jag ser att... Du har det ju svart på vitt.

Diana Cederholm bläddrar igenom en hård mejlväxling, men också en mycket het diskussion på Facebook, som P4 Jönköping tagit del av. Det är dokumentation som bekräftar att det handlar om ett parti som just nu sitter i politiska förhandlingar och som ska vara med och besluta om våra skattepengar - men som just nu är i en svår kris i Jönköping och på regionnivå.

I mejlväxlingen mellan högt uppsatta personer i region och i kommuner finns hårda ordväxlingar, påhopp, förtroendekriser, anklagelser och öppna bråk. I en mejlväxling om förhandlingarna i regionen sägs:

Pinsamt värre. Vad håller ni på med? Och Erik att du har mage att handla som du gör är för jävligt rent sagt. men mig har du behandlat som luft och gör så fortfarande. Riktigt kränkande känner jag. Mitt förtroende för dig är O..

Snälla snälla snälla miljöpartister! Sansa er lite nu. Jag vädjar!!!

Och era medieutspel skapar inte trovärdighet hos någon part. De andra funderar givetvis vad det är för folk de kommer att ha att göra med.

I en sluten Facebookkonversation i samma ärende säger högt uppsatta partiföreträdare bland annat så här:

Ska vi kunna fortsätta att jobba ihop så måste vi ha förtroende för varann. Jag ber dig, sansa dig.

Hur kan du och Erik ta det här beslutet på sätt ni gjorde?

Vi har sett hur du agerar, hur du gång på gång ger dig på människor när besluten inte går din väg. Att skrika "tyst" till en person på ett möte - är det bra demokrati?
Att svära åt en person på ett möte - är det bra demokrati?
Hur många tror du vågar yttra sig efter det?

LÄS den interna diskussionen här: Läs Facebookinläggen här och mejlkonversationen här

Bråket inom Miljöpartiet i Jönköping och i regionledningen i Jönköpings län har varit en följetong under sommaren och hösten,, men inleddes redan för ett och ett halvt år sedan. Ledande miljöpartister har tonat ned stridigheterna, bland annat har Mats Weidman i en intervju i Jönköpings-Posten hävdat att mycket bara är svartmålning och att det inte är någon kris. Men den bilden stämmer alltså inte om man får tro de interna diskussionerna och även regionordförande Diana Cederholm bekräftar bilden.

– Konflikten har väl förgiftat, i vissa lägen, omdömet hos vissa medlemmar och det gör att de väljer att hantera situationen på ett beklagligt sätt. 

Inom några veckor får partiet hjälp från partiet centralt, som P4 Jönköping berättat om tidigare, för att försöka lösa krisen.

– Vi har en bit kvar att gå, för det har blivit en sårbarhet och en förtroendebrist som har byggts på. Jag tror vi måste börja från grunden, men samtidigt har vi kommit en bit också, säger Diana Cederholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".