Landstingspolitikernas brev.
Delar av landstingspolitikernas brev till läkaren på Höglandssjukhuset
Landstinget

Tunga politiker läxas upp av expert på yttrandefrihet

Nils Funcke: Klart olämpligt
1:20 min

De borgerliga topp-politikerna i Landstinget i Jönköpings län får nu kritik för att de försöker tysta kritiska medarbetare på Höglandssjukhuset.

Det var sedan en läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö lät sig intervjuas i P4 Jönköping, där hon uttryckte sig kritisk till en omorganisation som är på gång inom landstinget som hon fick brev från landstingsledningen.

Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor säger att det är allvarligt:

– Det bekymmersamma kommer i fjärde stycket från slutet, sista meningen. "Vi tar gärna emot frågor och synpunkter från invånare och medarbetare, men ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information."

Där går man klart över gränsen för vad man i egenskap av myndighetsföreträdare får säga och uttrycka. I synnerhet när det riktas, som jag förstått det, till en enda person. 

Vad menar du då, är det inte lagligt?

– Det strider mot hela de intentioner som bär upp vår yttrandefrihet. Sedan är det ett brott att vidta repressalier mot medarbetare på grund av att de använt sin yttrandefrihet, men för att det skall vara straffbart krävs att man exempelvis avskedar någon eller sänker lönen. Det är ganska långtgående åtgärder man måste vidta för att det ska bli straffbart, men däremot är detta klart olämpligt, säger Nils Funcke.

Brevet till läkaren är undertecknat av Håkan Jansson (M), Rune Backlund (C), Mia Frisk (KD), Lena Skaring Thorsén (FP) och Märta Svärd (MP).

Kommentera gärna: Vad tycker du om innehållet i landstingets brev till sin anställda läkare?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".