Marcus Eskdahl. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Marcus Eskdahl. Arkivbild: David Westh/Sveriges Radio
Landstinget

S vill vänta med ny sjukhusorganisation

Marcus Eskdahl (S): Finns ett antal frågetecken
1:49 min

Det hårt kritiserade förslaget att slå samman en rad kliniker på länets sjukhus blir nu en het politisk fråga.

Tanken var att landstingsfullmäktige skulle ta beslut redan nästa vecka, men nu säger Socialdemokraterna nej och vill att frågan utreds ytterligare.
– Det finns ett antal frågetecken som vi tycker är viktiga att titta närmare på innan man går vidare med detta. Vårt förslag är att man ska ta detta ur budgeten för nästa år och att man ska bereda det till nästkommande år, alltså inför 2016, säger 
Marcus Eskdahl, socialdemokratisk ledamot i landstingsstyrelsen.

Länets tre sjukhus står inför stora organisatoriska förändringar. Om landstingsledningens förslag blir verklighet så ska kirurgklinikerna vid sjukhusen slås samman till en klinik, det samma gäller medicin- och psykklinikerna.

Marcus Eskdahl och Socialdemokraterna tycker att hela processen har gått på tok för fort. På bara ett par veckor ska man besluta om de kanske största förändringarna någonsin inom sjukhusvården i länet.
– Även om det skulle finnas en del saker som är bra i det här förslaget så är det oklokt att lägga fram det så snabbt. Det behöver förankras bättre och det behöver också gås igenom vad det får för konsekvenser när man gör dom här övergripande förändringarna.

Förslaget att slå samman ett antal kliniker på länets tre sjukhus har även mött starka protester från personalen, inte minst i Eksjö. Där har man haft både krismöte och namninsamling. Personalen är orolig för att de mindre sjukhusen kommer att utarmas på kompetens och att verksamhet på sikt centraliseras till Jönköping. En oro som Marcus Eskdahl kan ha förståelse för.
– Det här är en väldigt stor förändring och då behöver man ha en försiktighetsprincip när man går fram. 

Du säger att det är en stor förändring, om du skulle jämföra med något annat som landstinget har gjort?
– Jag tror, historiskt sett, att det inte finns någonting man kan jämföra med utifrån den moderna hälso- och sjukvård som vi bedriver idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".