En bild på huvudentrén på Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Höglandssjukhuset. Arkivbild: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Landstinget

Facket reagerar kraftigt på politikerbrev till läkare

Läkarföreningen: Inte på något sätt försvarbart
4:23 min

Efter att en läkare på Höglandet uttalat sig i P4 Jönköping fick hon ett brev från landstingets högsta politiker. Det här har minst sagt rört upp facket.

– Jag tycker ju att det är högst anmärkningsvärt att en ung kollega som uttalat sig på Höglandssjukhuset får ett svar ifrån de styrande politikerna med samtliga underskrifter att man då skriver att man ser mycket allvarligt på när enskilda  medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter, vi har alltså en yttrandefrihet och en meddelarfrihet - det här är en demokratiskt rättighet alla har, jag tycker det här har gått långt över gränsen, säger Bengt Hultberg, ordförande i läkarföreningen i länet.

Men kan du förstå att politikerna säger så här?
– Nej, jag kan inte förstå att man med underskrifter skickar ett brev på det här sättet, det kan jag inte förstå, det är nåt helt unikt, jag har aldrig varit med om nåt liknande under mina 20 år som facklig.

Fem politiker i landstingsstyrelsen skriver i ett brev till läkaren att de ser allvarligt på att hon sprider vilseledande information till invånarna. De syftar då på en radiointervju från i lördags då läkaren bland annat sa att planerna på länsgemensamma kliniker inte är förankrat. Intervjun gjordes efter att en grupp läkare i landstinget tillsammans skickat ett brev till landstingsledningen där de ifrågasatte planerna.

Från facket tänker man nu föra diskussionen vidare.
– Vi har haft uppe frågan och jag har träffat övriga fackliga från de andra organisationerna i dag och dom är lika förvånade över att man från politiskt håll kan skicka den här typen av skrivelser, vi trodde att vi levde i ett öppet samhälle med yttrandefrihet men tydligen är det begränsat här i landstinget.

Tänker ni vidta åtgärder?
– Ja, vi har lyft frågan, i dag när jag träffat landstingsdirektören och tjänstemän och vi får också diskutera frågan vidare.

Landstingsstyrelsens ordförande, Håkan Jansson (M), är en av fem politiker som skrivit under brevet till läkaren. Han säger så här om yttrandefriheten i landstinget.
– Våra medarbetare får vara både i tv och radio och tidningar, men det man säger måste man ha rätt att kommentera om man anser att det är fel och det är precis det vi gör.

Vad tycker du? Är det okej att de högsta landstingspolitikerna skriver brev till en enskild läkare?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".