Ljusare jul
De som ligger bakom projektet Ljusare jul i Jönköping. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
Jönköping

De ser till att färre barn blir utan julklapp

Frälsningsarmén: För många familjer innebär jul bara ångest
4:50 min

För de som inte har råd med julklappar till sina barn innebär julen mest ångest. Därför startar nu hjälpprojekt som ska se till att alla barn får julklappar.

– Julen är ju en svår tid för många som redan har det svårt. För många familjer innebär julen bara ångest, de undrar hur de ska få ihop det och kunna köpa julklappar, säger Kim Andersen, verksamhetsansvarig på Frälsningsarmén.

Julgran, julbord, julprydnader och julklappar. Mycket av det som många av oss tar för givet i jultider är inte lika självklart för alla. Frälsningsarmén kommer ständigt i kontakt med föräldrar som inte ens har råd att ge sina barn julklappar och det gör även kvinnojouren i Jönköping.

– Det bor många barn i våra skyddande boenden som behöver uppskattning, som behöver julklappar, säger Catarina Gustafsson, verksamhetschef på Kvinnojouren.

– När barnen inte får julklappar, inte får vara som alla andra så hamnar de i en sorts utanförskap, säger Cecilia Larsson, som också jobbar på Kvinnojouren.

Men på senare år har det dykt upp fler och fler organisationer och projekt som gör det möjligt för både privatpersoner och företag att ge bort julklappar till behövande. Ett sådant projekt heter Ljusare jul i Jönköping och är ett samarbete mellan flera företag och hjälporganisationer.

– Man köper något som man vill ge till barn eller ungdomar, slår in det och lämnar det på John Bauer Hotel i Jönköping. Sedan ser vi, med hjälp av hjälporganisationerna, till att barnen får de här julklapparna, säger Liza Manestam, projektledare.

Det här är andra året som satsningen genomförs och Kim Anderson på Frälsningsarmén säger att julklapparna är mycket uppskattade.

– Jag önskar att givarna kunde vara med och se ansiktsuttrycken och känna känslan de förmedlar. Det är svårt att beskriva med ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".