Tältläger i Skillingaryd. Foto: Arne Andersson.
Tältläger. Foto: Arne Andersson.
Jönköpings län

Vad händer om vi slutar ge till tiggare?

Ingela Holmertz, Röda Korset: Det handlar om otroligt fattiga och utstötta människor
9:19 min

I P4 Jönköping i går sa pastor Jakob Olofsgård att han inte ger pengar till tiggare. Vad händer om fler följer hans exempel? Den frågan ställde vi till Röda korset.

Det var många lyssnare som hörde av sig till P4 Jönköping i går efter att pastorn i Immanuelskyrkan i Jönköping, Jakob Olofsgård, medverkat och förklarat sin nya inställning till tiggeriet.

De flesta var arga på honom, men i sociala medier så var det också många som försvarade hans resonemang.

Det var ju i lördags som Jakob Olofsgård skrev en krönika i Jönköpings-Posten: Därför ger jag noll kronor till tiggare.

Han hade slutat lägga pengar i muggen eftersom han inte vill permanenta tiggarnas svåra situation. Det måste till annan hjälp, menade han. Pengarna ska istället skänkas till hjälporganisationer och andra som jobbar långsiktigt med problemet.

Det är mellan 1000 och 2000 personer som är i Sverige och tigger nu. Det är EU-medborgare, oftast romer från Rumänien och Bulgarien och de har rätt att vara i ett annat EU-land upp till tre månader och de har rätt att sitta och tigga på allmän plats, till exempel utanför affärer.

Frågan är vad som händer om andra följer pastor Jakob Olofsgårds exempel och slutar lägga pengar i deras muggar.

Ingela Holmertz är nationell chef på Röda Korset och jobbar med bland annat romernas situation i Rumänien. Hon framhåller att den fattigdom och misär som de här människorna lever in inte försvinner för att vi slutar ge dem pengar.
– Vi tar inte ställning till om en individ ger eller inte, men att tigga är det sista halmstrået man tar för att klara de basala behoven och det är viktigt att fråga sig varför en person tigger, om personen har något val.

Men om de inte får pengar här, åker de hem då?
– Ja, antagligen, men situationen har inte förbättrats utan man får kanske ännu svårare att klara vintern.

Men om ni och andra hjälporganisationer får pengar i stället, gör dom inte mer nytta då?
– Jag skulle inte vilja ställa det ena mot det andra.

 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".