Arkivbild: Solum Stian Lysberg/TT
Arkivbild: Solum Stian Lysberg/TT
Jönköpings kommun

Blev tagna på sängen av beslut om hundbajs

Erik Engwall, Jönköpings kommun: Jag blev förvånad
3:48 min

Under flera månader har hundägare i Jönköping kunnat låta bajset ligga. I dag förklarar kommunen varför man inte haft några regler.

I går berättade P4 Jönköping att det inte finns några gällande regler för var man måste plocka upp hundbajs. Anledningen var att kommunen tagit i för mycket i sina föreskrifter och infört upplockningstvång på orimligt många platser. Därför hade Länsstyrelsen i Jönköpings län hävt föreskrifterna och det i somras. Det berättade en länsjurist på länsstyrelsen i går.

I dag berättar Erik Engwall, miljö- och hälsoskyddsinspektör, varför det inte blev några nya föreskrifter.
– Vi blev lite tagna på sängen, när man kom tillbaka från semestern var beslutet taget och överklagningstiden hade gått ut, så det var inte mycket att göra, vi tycker inte att området vi föreslog var för stort.

Och nu finns det inget tvång alls?
– Jag hoppas och tror att de som plockade upp innan länsstyrelsen tog det här lite beklagliga beslutet fortfarande i morgon plockar upp och sen kommer vi rätta till det här och vi kommer anpassa oss och snäva in området och om fyra, fem månader kommer det finnas en ny paragraf, det är en lite omständlig procedur för att ta såna här beslut i kommunfullmäktige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".