Stefan Liv
Stefan Liv. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vackra ord om Stefan Liv vid ny utnämning

Han var som bäst när han tragiskt förolyckades i flygkraschen. Det säger Peter Blomqvist, ordförande i invalskommittén om Stefan Liv, som nu valts in i Hall of Fame.

Det är Aftonbladet som rapporterar om den hedervärda utnämningen för Stefan Liv. Den förra HV-målvakten och landslagsspelaren Stefan Liv omkom den 7 september 2011.

Svensk ishockeys Hockey Hall of Fame är en samling berömda personer som varit betydelsefulla för ishockeyns utveckling i Sverige. Den startades av Svenska Ishockeyförbundets styrelse och det är en invalskommitté som väljer in spelare, ledare, domare och linjemän. Den är fristående från Internationella Hockey Hall of Fame. (Källa: Wikipedia). Hittills har 98 svenskar valts in i Hall of Fame.

Här är hela motiveringen för att Stefan Live blev invald i Hall of Fame.

”Precis som fallet var med Pelle Lindbergh var Stefan Liv som allra bäst när han tragiskt förolyckades i en flygkrasch nära Jaroslavl i Ryssland. Han hade just skrivit kontrakt med Lokomotiv Jaroslavl i Ryssland, men hann inte spela någon ligamatch för laget. Flygkraschen dödade alla spelare ombord på väg till säsongens första match.

Under nio säsonger var Stefan Liv förstemålvakt i HV 71 och blev oerhört omtyckt inte bara av fansen utan av de flesta motståndare också. 2006 i Turin var han med i den svenska trupp som tog guld i OS, senare på våren samma år blev det VM-guld i Riga. Därmed är Stefan Liv den ende målvakt som lyckats med bedriften. Lägg därtill två VM-brons, ett VM-silver samt tre SM-guld så ser ni att det handlat om en mycket framgångsrik karriär.

Stefan Liv tog tre SM-guld med HV 71. Det vi minns mest och bäst är finalserien 2003/2004 då han höll nollan i inte mindre än fyra finalmatcher i en serie mot Färjestad som HV vann med 4-3. Stefan Liv prövade också lyckan i NHL med Detroit Red Wings, men fick aldrig en riktigt ärlig chans. Som minne efter honom delas varje år ut priset ”Stefan Liv-memorial” till bäste spelare i slutspelet. Sedan den 2 augusti 2013 är en gata i Jönköping, ”Stefan Livs gata”, namngiven till hans ära.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".