Agneta Jansmyr
Agneta Jansmyr. Pressbild: Landstinget
Jönköpings län

Därför ska sjukhusklinikerna slås ihop

Agneta Jansmyr, landstingsdirektör: Ska inte göra allt specialiserat på alla tre ställen
11 min

Flera kliniker på länets tre sjukhus är på väg att slås samman. Frågan är vad det här betyder för patienterna och personalen.

Första gången det kom på tal att slå samman kliniker var för flera år sedan och då gällde det kirurgklinikerna på länets tre sjukhus. Då blev det inget av, men nu är frågan högst aktuell igen. Sedan tidigare är röntgen och urologi länsgemensamma kliniker. I går beslutade landstingsstyrelsen att också slå samman kirurgkliniken, medicinkliniken och psykiatrin.

I dag medverkade landstingsdirektör Agneta Jansmyr i P4 Jönköping och svarade på frågor om vad sammanslagningarna egentligen innebär och hur patienter och personal påverkas. 
– Till exempel har vi idag tre ortopedkliniker som tillhör varsitt sjukhus och som arbetar på olika sätt och har varsina sjukhusdirektörer, den förändringen vi gör, då hör istället ortopedklinikerna i hop och har en gemensam chef och kan tillsammans arbeta med att utveckla den ortopediska vården.

Vad blir följden?
– Vi får en mer lika vård i länet, sedan kommer det vara att allt inte kan göras överallt, för vissa mer specialiserade ingrepp kommer man behöva åka ibland till ett annat sjukhus, men det kommer hända oavsett därför det behöver man göra för att ha tillräckligt bra kvalitet i delar som man ska göra lite fler av för att vara riktigt bra på.

Så det är ingen nedläggning?
– Nej, det är snarare så att förändringarna ska göras för att vi ska fortsätta ha tre riktigt bra akutsjukhus i länet.

Varför gör ni det, för att spara pengar?
– Det ena är bästa möjliga kvalitet och det bästa är bästa möjliga kvalitet till lägsta möjliga kostnad och då kan det i vissa lägen vara så att man kan arbeta mer effektivt om man arbetar närmare varandra, kan fatta beslut närmare och också inte göra allt specialiserat på tre ställen.

Vad händer med personalen, ni är länets största arbetsgivare?
– För de flesta kommer arbetet fortsätta, framförallt påverkas sjukhusdirektörerna och de som arbetar nära dem.

Det slutgiltiga beslutet tas i landstingsfullmäktige nästa vecka.

Vad tänker du om sammanslagningarna som är på gång?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".