Birgit Sievers. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Birgit Sievers (MP), avgående kommunalråd i Jönköping. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Miljöpartiet

Här skäller kommunalrådet ut sin partikamrat

Birgit Sievers (MP), kommunalråd: Jag står för det jag skrivit
2:27 min

Det finns odemokratiska krafter högt upp i Miljöpartiet i länet. Den kritiken finns i en intern diskussion på internet som P4 Jönköping tagit del av.

Du hittar de interna diskussionerna här och här.

I diskussionen framgår det tydligt hur djup konflikten i partiet just nu är.

I diskussionen får ledande miljöpartister svidande kritik av bland annat avgående kommunalrådet Birgit Sievers för att agera antidemokratiskt och förstöra för partiet.

Birgit Sievers står i dag för det hon skrivit men är sparsam med kommentarer.
– Jag står för det jag skrivit, men fortfarande är det här nåt som hör hemma internt inom partiet, säger hon.

P4 Jönköping har fått ta del av både intern mejlväxling och ett slutet forum på Facebook där det klart och tydligt framgår hur djup klyftan är rakt upp i Miljöpartiets innersta krets på länsnivå. 

En del av materialet som publicerades för knappt en månad sedan består av en mycket infekterad diskussionstråd på en sluten Facebooksida på nätet. Där får främst en nykomling i partiet, Erik Hugander från Jönköping, som just valts in i landstingsfullmäktige, hård kritik från flera ledande miljöpartister för att verka odemokratiskt, inte följa partiets beslut och för att ha skrikit och gapat på ett av partiets möten, men också för att ha skrämt bort en person från att delta i ett möte.

Jens Mattsson från Mullsjö har efter alla bråk hoppat av partiets regionledning och kritiserar Erik Hugander. Han skriver: "En beklaglig situation? Ja det är det minsta man kan säga när ni såhär öppet går ut och misstror och förkastar våra beslut i regionledningen. Det är tydligt att ni inte har förtroende för oss eller vår förmåga att fatta beslut. Ni förkastar hela den demokratiska ordningen." 

Jens Mattsson vill idag inte kommentera det han skrivit. Och kommunalrådet Birgit Sievers hakar på i kritiken mot Hugander i diskussionen på nätet: "Vi har sett hur du agerar. Hur du gång på gång ger dig på människor när besluten inte går din väg. Att ringa hem till en ledamot och skälla ner den så mycket att den avstår från ett möte, det visar vad du är beredd att göra för att "demokratin ska gå din väg". Jag tror att många av de medlemmar runt om i länet som just nu sitter och mår dåligt över hur du behandlat dem."

Erik Hugander vill inte kommentera kritiken mot honom.
– Jag kommenterar inte det här offentligt, utan det får stå för andra vad de tycker om mig.

Men har du skrikit åt folk på möten?
– Nu går du in i den här Facebooktråden som jag väljer att inte kommentera.

Birgit Sievers står för kritiken i dag men vill inte kommentera eller utveckla den i media, säger hon. Hon ångrar inte heller att hon från sin maktposition som kommunalråd så hårt kritiserar en partikamrat på nätet.

Att interna konflikter nu läcker ut till media skadar Miljöpartiet, säger regionordförande Diana Cederholm.
– Det är mycket konflikter och att de läcker ut saker till media från olika håll gör att bilden blir ett väldigt, väldigt splittrat parti.

Hur påverkar diskussionerna ditt förtroende för Miljöpartiet och politiken?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".