Gislaveds kommunhus. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Gislaved är den kommun med flest avhopp efter valet. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Många hoppar av fullmäktige

Walter Soares: Det är familjen
1:41 min

Drygt två månader efter valet har redan 22 personer i Jönköpings län begärt att få slippa politiska uppdrag som ledamot eller ersättare i kommunfullmäktige.

– Det är för att tiden räcker inte för att kunna göra ett fullgott jobb.

Vad är det i ditt fall som gör att du inte hinner?

– Det är familjen. Jag är ensamstående pappa med två barn.

Walter Soares är inte ensam om att lämna uppdraget i fullmäktige. Totalt är det nio ordinarie ledamöter och 13 ersättare som begärt att få slippa. Det parti som drabbats värst är Sverigedemokraterna. Den kommun med flest avhopp hittills är Gislaved.

Orsakerna är olika - dels privata skäl, som familjen, jobb eller sjukdom - men det kan också handla om att man fått andra politiska uppdrag i landstinget, riksdagen eller i Europaparlamentet.

I Walters fall handlar det om familjen. Det är svårt att ta hand om två små barn samtidigt som man ska åka iväg på kvällsmöten. Däremot kommer han sitta kvar som ledamot i en eller två nämnder, vilket är lättare eftersom där är mötena är på dagtid. Walter Soares såg gärna att även fullmäktige hade sina möten på dagtid.

Det hade varit bättre, men sedan är det många som arbetar dagtid. Men det skulle kunna vara ett alternativ att fullmäktige är på dagtid, det hade inte varit fel.

Miljöpartiet gjorde ett ganska bra val i Värnamo, vad säger du till alla de som röstat på dig och som gärna skulle se att du fanns i fullmäktige?

– Ja, vad jag kan säga till dem är att jag kommer sitta i nämnder. Jag sitter kvar i kulturnämnden. Förmodligen kommer jag även dra ett stort lass i medborgarnämnden.

Kommentera gärna: Är det ett problem att politiker hoppar sina uppdrag i förtid?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".