Gatu- och parkchef Pär-Olof Högstedt med Karl-Åke Rylander, Pia Johansson-Stridh och Karin Falk på gatukontoret i Vetlanda. Foto: Oskar Mattisson/Sverigesradio.se
Gatu- och parkchef Pär-Olof Högstedt med Karl-Åke Rylander, Pia Johansson-Stridh och Karin Falk på gatukontoret i Vetlanda. Foto: Oskar Mattisson/Sverigesradio.se
VETLANDA

Ny julbelysning LED i miljötänket

Pär-Olof Högstedt: Är ju ett miljötänk, men vi sparar också.
1:36 min

När julbelysningen tänds i Vetlanda imorgon är hälften av lamporna utbytta till miljövänligare och energisparande LED-lampor.

– Det är ju ett miljötänk. Vi sparar säkert 90 procent av energikostnaden tack vare det här, säger Pär-Olof Högstedt som är gatu- och parkchef i Vetlanda kommun.

På Biblioteksgatan håller personal från gatukontoret just på att sätta upp den klassiska julbelysningen - ljusslingor med stjärnor som hänger mellan husen. Det är samma gamla slingor som hängs upp på samma gamla sätt som vanligt. Det ska det vara, säger Vetlanda kommuns gatu- och parkchef Pär-Olof Högstedt. För ett otränat öga kommer det nog också att se likadant ut som tidigare år när stadens alla lampor tänds på fredag kväll, men hälften av glödlamporna är i år utbytta till LED-lampor och tittar man noga kan man kanske ana en viss nyansskillnad.

– Vi har faktiskt genomfört ett test, berättar Pär-Olof Högstedt. Redan tidigt i våras hängde vi upp olika typer av lampor i en slinga för att se så att vi fick en schysst färgåtergivning och ett varmt ljus. Sedan gjorde vi en utvärdering och en upphandling utifrån det.

Till i år är hälften av lamporna utbytta och nästa jul ska alla lampor vara utbytta. Det handlar om ganska många lampor.

– Ja, 2 500 i år ungefär, säger Pia Johansson-Stridh på gatukontoret i Vetlanda.

Hon tycker att det är bra att kommunen nu byter ut lamporna - av flera skäl.

– Det sparar energi och de nya lamporna håller mycket längre också.

Så ni slipper byta så ofta?

– Jag är nöjd, skrattar Pia Johansson-Stridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".