Ryhov, Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus. Arkivbilder/Sveriges Radio
Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus. Arkivbilder/Sveriges Radio
Landstinget

Så kan politikernas vård-planer stoppas

Torbjörn Eriksson: Ett bra beslutsunderlag saknas
2:02 min

Det är tveksamt om den omdiskuterade omorganisationen bland sjukhusen i Jönköpings län blir av, trots att den nyligen klubbades av landstingsstyrelsen.

För när fullmäktige ska fatta beslut i frågan nästa vecka kommer flera politiker att rösta emot sitt eget parti.

– Ja, om det är samma förslag som läggs fram där som det var i landstingsstyrelsen så kommer jag göra det. Om man ska göra väldigt stora förändringar i sjukvården så måste man ha ett bra beslutsunderlag och det saknas, säger kristdemokraten Torbjörn Eriksson från Värnamo.

För två dagar sedan röstade landstingsstyrelsen för att slå ihop kirurg-, medicin- och psykiatriklinikerna vid länets tre sjukhus. Förslaget, som väckt stark kritik, innebär att en ledning ska styra respektive klinik för hela länet, istället för att som i dag ha en ledning för varje klinik och sjukhus.

Men förslaget är lagt som en del i den budget som det förra landstingsstyret lagt fram och mycket talar för att det ändå inte kommer gå igenom när fullmäktige ska fatta beslut nästa vecka. Exempelvis har Miljöpartiet, som tidigare styrde med Alliansen, ändrat sig.

– Som vi diskuterat innan så vill vi nog lyfta ur det här ur budgeten, säger Miljöpartiets gruppledare i landstinget, Annica Nordqvist.

Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att rösta emot förslaget om en centralisering av vården. Mikael Ekvall är vice gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget.

Jag hoppas och tror att man kommer lyfta ur det här och skjuta på det. 

Sverigedemokraterna har ännu inte bestämt sig, men tycker att förslaget tagits fram för snabbt.

– Det hade varit intressant att veta lite mer... På det viset är det kanske lite dåligt underbyggt beslutsunderlag, säger Samuel Godrén som är gruppledare för Sverigedemokraterna i landstinget.

Men även om Sverigedemokraterna röstar med Alliansen kan förslaget fällas på grund av att alliansledamöter röstar emot sina egna partier. Centerpartisten Lennart Bogren från Eksjö har aviserat att han kan tänka sig att göra det och kristdemokraten Torbjörn Eriksson gjorde det redan i partistyrelsen.

– Det är väl fler, både inom Kristdemokraterna och i Alliansen, som tänker som jag, säger Torbjörn Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".