Elever med dator.  Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Skola

Digitala läromedel saknas på skolor

Stellan Wigh: Man anser sig inte ha råd
2:01 min

Trots att allt datorer och teknik tar över mycket av undervisningen från traditionella skolböcker saknas det digitala läroböcker.

En ny undersökning från Lärarnas riksförbund visar att många lärare använder datorer och annan teknik i undervisningen. Men trots det så saknas ofta digitala läroböcker.

Det är något som känns igen av Stellan Wigh, förlagschef på Vaggerydsföretaget Digilär som gör digitala läromedel. Han menar att intresset för det här är stort bland lärare men att det är en ekonomisk fråga.

– Ute på skolorna anser man inte att man har råd att ha både datorer och digitala läromedel till datorerna, säger Wigh. 

Digitala läromedel är en programvara som man använder i datorn och fungerar som en traditionell lärobok fast med flera funktioner som inte finns i traditionella böcker, som till exempel pedagogiska filmer och skapande av diagram.

I en undersökning som är gjord av Lärarnas riksförbund visade det sig att användandet av datorer och läsplattor i skolan ökar. Men samtidigt uppger tre av tio lärare att det inte finns tillgång till digitala läromedel i deras ämnen på skolan.

Stellan Wigh menar att digitala läromedel behövs för att informationen på internet inte alltid är anpassat till eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".