En pojke som dricker öl. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Barn och unga riskerar att på olika sätt fara illa på grund av personalbristen på landets socialkontor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Vaggeryd

Barn och unga drabbas av personalbrist i socialtjänsten

Maria Svensson: Det är en jätterisk
1:47 min

Utsatta barn och unga riskerar att inte få hjälp på grund av personalbrist på socialkontor i Jönköpings län. 

Det avslöjar P1-programmet Kaliber på söndag.

Granskningen som Kaliber gjort visar att flera av länets socialkontor saknade personal den 1 oktober i år.

– Risken är ju att vi inte förmår se till barn och ungas skydd, det är en jätterisk och barn kan fara illa av det här, säger Maria Svensson som är områdeschef inom socialtjänsten i Vaggeryds kommun, där problematiken känns igen.

En enkät som programmet Kaliber skickat till Sveriges alla kommuner visar att åtta av tio svarande kommuner i vårat län säger att de har obesatta tjänster eller vikariat när det gäller socialsekreterare som handlägger barn- och ungdomsärenden. I två av kommunerna, Vaggeryd och Värnamo, saknades upp till 30 eller 40 procent av personalstyrkan. Och enligt Kalibers granskning är det här något som känns igen i många av Sveriges kommuner.

Senast i tisdags rapporterade P4 Jönköping om att det kan ta längre tid än det ska att behandla en anmälan i socialtjänster i länet. Något som Maria Svensson säger kan bli en konsekvens när det inte finns tillräckligt med personal.

– Vi prioriterar ju hela tiden när det gäller vad som ska göras och i vilken ordning. Det hanteras, men det kan ta längre tid.

Kalibers granskning visar också att många av kommunerna i länet tycker att det är svårt att rekrytera nya socialsekreterare. Maria Svensson menar att en del inte vill jobba kvar.

– Får man inte förutsättningar från sin arbetsgivare lämnar man ganska snabbt det arbetsområdet.

Men hur ska man lösa detta då?

– Man måste ta ett ansvar från politiskt håll och beräkna in mentorskap, utbildning och handledning och att det finns stöd för varje socialsekreterare, i budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".