Två kvinnor sitter i en grön bil.
Pressbild från Stockholmsmässan. Fotograf: Åsa Sjöström.

Jorden runt i jakt på fotobluffar

Anders Jensen: Det låter fantastiskt och det är det
4:22 min

Under helgens fotomässa håller Anders Jensen en föreläsning om sin specialitet: åka runt i världen och undersöka manipulerade foton.

I helgen går Fotomässan av stapeln i Stockholm. På plats är Jönköpingsföretaget Moderskeppet, som har en egen scen där de håller en mängd olika föreläsningar. En av de som kommer att prata är Anders Jensen, som är expert på manipulerade foton, eller så kallade "fotobluffar".

- För några veckor sedan var jag i Spanien för att leta upp platsen för en bild som togs under spanska inbördeskriget, på 1930-talet alltså, berättar Jensen. Då har man en massa gamla referensbilder, så springer man runt i terrängen och letar, letar och letar. Den här platsen vet ingen vart den var, så det blir extra spännande.

Anders forskar i ämnet, där det finns foton som har påverkat historien.

- Kommunistiska regimer har varit väldigt duktiga på det. De som de flesta känner till är när Stalin har redigerat bort folk för att skriva om historien. 

Nästa resa blir till England, där han ska leta efter en plats där man ska ha fotat älvor på 1920-talet. Men behöver man verkligen undersöka det på plats? Går det inte att utesluta en eventuell sanning på avstånd?

- Säg inte det, skrattar Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".