Barn på toalett. Arkivbild, foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild, foto: Fredrik Sandberg/TT
Jessica Ögren. Foto: David Westh/Sveriges Radio
2 av 2
Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: David Westh/Sveriges Radio

Barnet fick fruktad amöba - fick kämpa för rätt vård

Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker: Behöver prova andra behandlingsmetoder
5:55 min

Hennes barn drabbades av dientamöban, en amöba som drabbade många barn i Jönköping för två år sedan.

Sedan dess har det forskats en hel del om den lilla amöban. De resultaten är klara.
Nu har ett 40-tal länsbor fått amöban igen, men det har varit svårt för många att få rätt hjälp från sjukvården. Mamman till ett barn som drabbats fick kämpa i 1,5 år innan hon fick hjälp - trots att amöban kan upptäckas med ett enkelt avföringsprov.

– Absolut. Det är det smidigaste och det är 100 procent säkert. Jag tror inte de är särskilt dyra heller. De tar bara inte proverna. Hade de gjort det för två år sedan hade vi sluppit det här lidandet, säger mamman som vill vara anonym.

Hon får medhåll av Sveriges främsta forskare på dientamöban, Jessica Ögren som är biomedicinsk analytiker på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Jag tycker det borde ingå i mag- och tarmutredningar. Jag tycker inte man provtar tillräckligt om man inte tar prov för parasiter.

Hon berättar att amöban troligtvis kommer från springmaskens ägg och kommer in i barnens magar när de stoppar händerna i munnen, händer som vidrört saker där äggen funnits. Amöban kan behandlas genom en tiodagars-kur antibiotika om den upptäcks.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".