Sven Ebbesson (S), leder kommunrevisionen i Jönköping och vill nu har mer pengar för att klara sitt uppdrag. Foto: Dan Segerson / SR
Sven Ebbesson (S), leder kommunrevisionen i Jönköping och vill nu har mer pengar för att klara sitt uppdrag. Foto: Dan Segerson / SR
Jönköping

Revisorernas pengar räcker inte

"Vi har en viktig uppgift"
0:49 min

Revisorerna i Jönköpings kommun kräver nu en rejäl höjning av anslagen för att kunna göra sitt jobb på ett bra sätt och granska att skattepengarna används rätt.

Enligt kommunrevisionens äskande inför budgeten 2015, hävdar man att anslagen minskat med 21 procent sedan 2006, samtidigt som kommunens verksamhet har ökat kraftigt. Nu kräver man mer pengar. Det handlar om en ökning av budgeten från cirka 2,5 miljon 2014 till nästan 3 miljoner 2015.

- Det händer ju det att vi inte kan göra alla dom granskningarna vi vill göra. Vi har ju klarat oss utan höjningen i tre år men nu hoppas vi att vi får den här höjningen för det kommer att tillföra mer till kommunen, säger Sven Ebbesson (S), ordförande för kommunrevisionen.

- Vi tycker att kommunen har vuxit så mycket, både invånarmässigt och skatteintäktsmässigt, och jämför vi oss med dom tio största kommunerna i landet och vi halkar efter och nu tycker vi det är dags att vi får den här höjningen, säger Sven Ebbesson.

Kommunrevisionen har en viktig uppgift, menar Ebbesson. Dom ska granska och följa upp dom beslut som tas i fullmäktige, se till att politikerna gör det dom har sagt.

- Det är vi som är medborgarnas förlängda arm för att kolla att politikerna sköter sig, säger Sven Ebbesson.

Nu ska den här frågan upp på fullmäktige nästa vecka, och då tror du att du får pengarna?

- Ja, det tror jag. Och då känner vi att det vi gör uppskattas och värderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".