Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ida Thulin Prins, informerade om hur man kan minska matsvinnet. Foto: Kjell Ahlkvist / Sveriges Radio
Ida Thulin Prins, informerade om hur man kan minska matsvinnet. Foto: Kjell Ahlkvist / Sveriges Radio

Hårdsatsning mot matsvinnet i hemmen

"Mindre förpackningar är en lösning"
1:36 min

Varje år slänger en barnfamilj ätlig mat för mellan 3 och 6 tusen kronor. Nu vill Jönköpings kommun ändra på det.

På lördagen stod informatörer från kommunen ute på sortergården för att informera kommuninvånare och dela ut material med tips om hur man ska minska svinnen. I broschyren som delas ut finns bland annat recept på matrester.

- Det finns ett EU-projekt där man satsar en vecka varje år där man försöker få upp ögonen för det här hos folk. Räknar man på det i kilo så kastar varje person 28 kilo fullt ätbar mat varje år, säger Ida Thulin Prins, informatör vid Jönköpings kommun.

Varför blir det så här?

- Det kan vara det här med bäst före-datum. Datumet säger ju inte något om maten blivit för gammal. Lukta och smaka innan ni slänger.

Anders Ekström från Hovslätt var en av dom som fick en broschyr i handen på lördagsförmiddagen.

- Vi försöker undvika att slänga men ibland blir det väl så ändå. Vi pratar om det ibland men vi kanske är lite styrda av det här med bäst före-datum, säger Anders Ekström.

- Ja, det blir att jag slänger ibland eftersom jag reser så mycket. Det borde finnas mindre förpackningar. Hushållen blir mindre och mindre och själv är jag ensamstående. Med mindre förpackningar skulle jag slänga mindre, säger Ann Axelsson.

Slänger du för mycket mat? I så fall: varför? Kommentera gärna!

Så kan du minska matsvinnet

  • Gör en matsedel för hela veckan
  • Planera dina inköp
  • Köp inte för stora förpackningar
  • Förvara maten på rätt sätt
  • Ha en termometer i kylskåpet
  • Förvara på rätt ställe i kylen
  • Lukta och smaka innan du slänger
  • Frys in färska kryddor som håller på att vissna
  • Ge bort mat när du åker bort
  • Frys in matlådor
  • Förvara bröd i rumstemperatur i plastpåse
  • Gör soppa på överblivet kött eller grönsaker
  • Riv gamla ostkanter och använd till gratänger

Källa: Jönköpings kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".