Jönköpings län

Landstinget: Hot och personangrepp på intern sida

Kritiken hårdnar nu kring förslaget att slå ihop en rad kliniker på sjukhusen i Jönköping, Värnamo och Eksjö. 

Det visar en het debatt mellan politikerna och vårdanställda som senaste veckan rasat på landstingets intranät och som P4 Jönköping tagit del av.

Politikerna har tagit emot hotfulla samtal och mejl - samtidigt som anställda hävdar att processen gått för fort och inte förankrats, visar bråket på den interna hemsidan.

Kritiken fortsätter hagla över landstingsledningen och främst landstingsråden på grund av planerna på att slå ihop en rad kliniker i Jönköpings län, kirurgen, medicin och psykklinikerna vid länets sjukhus ska få gemensamma organisationer.

Nu ser ju omorganisationen ut att bli uppskjuten sedan Sverigedemokraterna som vågmästare gått emot det, men en diskussion på landstingets intranät som P4 Jönköping tagit del av, visar att förtroendeklyftan mellan landstingsledningen och de anställda som berörs och som protesterat mot att det gått för fort, är avgrundsdjup i den här frågan.

Det förekommer till och med hot. De ledande landstingsråden skriver på intranätet att man fått ta emot hotfulla mejl och samtal från anställda och man ser allvarligt på personangreppen.

En lång rad anställda dundrar tillbaka på det interna forumet och anklagar politikerna för att ha för bråttom och att det saknas konsekvensanalyser. Bristen på förankring är total, menar någon.

Ett otroligt dåligt och förhastat förslag där ni fullständigt lämnat oss medarbetare utanför, skriver en anställd.

Hur kan ni tro att denna omorganisation ska säkra tre akutsjukhus när liknande omorganisationer har resulterat i ett stort antal stängda/neddragna akuttmottagningar, undrar en annan.

Politikerna och landstingsledningen anklagas för att mörka, köra över och ha för bråttom. De flesta inläggen handlar om hur landstingsledningen genomför förändringarna men det finns även ett motstånd mot själva omorganisationen.

Att inte stå för besluten är att visa brist på heder och anständighet och sådana politiker kan vi vara utan, skriver en anställd och någon kräver en ursäkt.

Till slut tvingas landstingsrådet Mia Frisk (KD) lugna debatten på forumet. P4 Jönköping har sökt henne för en kommentar utan resultat. 

Överläkaren Björn Orrhede, Höglandssjukhuset, har själv inte deltagit i den heta intranätdebatten men bekräftar att det är en förtroendeklyfta som nu måste överbryggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".