Lastbilar. Arkivbild, foto: Hasse Holmberg/TT
Arkivbild, foto: Hasse Holmberg/TT

Jönköpingschaufför i lastbilsprotest

Som en protest mot en dom i Sundsvalls nyligen, tänker missnöjda svenska lastbilschaufförer att parkera i vägrenar en kvart varje dag.

Protesten gäller en friande dom mot en makedonisk förare, som greps i oktober med både falskt körkort och falskt pass. Chauffören, anställd av ett svenskt bolag, har själv hävdat att han fått handlingarna av en tjänsteman och trott att de var äkta och att han blivit lurad av mellanhänder när han ansökt om medborgarskap i Bulgarien. 

Tingsrätten konstaterar att handlingarna är oäkta, men säger i domen att det mesta talar för att mannen faktiskt trott att handlingarna han fick varit äkta och att han de facto blivit lurad av mellanhänder när han ansökte om bulgariskt medborgarskap 2009.

Trots det har den friande domen bland annat bland annat fått en lastbilschaufför från Jönköping att reagera och man startade namninsamlingen "Här stannar Sverige" på Facebook, en insamling som bara efter några timmar hade närmare tiotusen namn.

Enligt deras sida kommer chaufförer "varje dag klockan 12:00 och varje natt klockan 24:00 stanna på vägkanten för att visa sitt missnöje mot vårt rättssystem". 

De svenska lastbilschaufförernas protest inleds den kommande veckan och pågå fram till jul och man förespråkar samma regler och villkor för alla som kör i Sverige - oavsett nationalitet.

Aktionen stöds inte av fackförbundet Transport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".