Lastbilschaufför
1 av 4
Johan Kullgren, åkeriägare och lastbilschaufför. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Lastbilsprotest
2 av 4
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Lastbil i kö
3 av 4
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Uppmärksamhet kring lastbilsprotest
4 av 4
Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Jönköping

Lastbilar stannade i protest

Johan Kullgren, åkeriägare: Över förväntan
2:05 min

I dag vid lunchtid stannade missnöjda chaufförer sina lastbilar som en protest mot en friande dom i Sundsvalls tingsrätt.

Domen kom i onsdags och friade en lastbilschaufför från Makedonien som hade stoppats med falskt pass och falskt körkort.

Det här ska vara det senaste av flera liknande fall och svenska chaufförer har tröttnat på den laglöshet som man menar finns bland utländska förare.

Som P4 Jönköping berättat tidigare har en lastbilschaufför från Jönköping tagit initiativ till en Facebookgrupp med en namninsamling. Den har namnet "Här stannar Sverige" och lockade nära 8 000 namn på några timmar.

Enligt sidan kommer chaufförer "varje dag klockan 12:00 och varje natt klockan 24:00 stanna på vägkanten för att visa sitt missnöje mot vårt rättssystem".

Vid tolv fanns chauffören från Jönköping, Johan Kullgren som också är åkeriägare, på plats vid Solåsvägen i Jönköping. Han tittade ut över fordonen som stannat för att visa sitt missnöje och var nöjd med protesten.
– Det här är över förväntan, helt klart. Vi har fyllt hela gatan bort här i stort sett, så det är långt över förväntan.

Det hade då kommit lastbilar från alla möjliga håll och ställt sig på en lång rad utmed Solåsvägen i Jönköping. Man gjorde det för att protestera mot chaufförer från andra länder som man menar kör olagligt i Sverige.
– Vi vill inte ha lastbilschaufförer som kör olagligt här i Sverige med köpta körkort. Det klingar illa, säger Johan Kullgren.

Orsaken till protesterna är alltså en dom nyligen i Sundsvalls tingsrätt. En chaufför från Makedonien med bulgariskt pass friades, trots att han stoppats med falska handlingar. Enligt tingsrätten var mannen oskyldig, han hade handlat i god tro.
– Ja, han känner sig lurad. Det här är en kille som fick en fast anställning i Sverige och själv, med dom här handlingarna vände sig till Skatteverket, vilket han inte behövde göra, för att betala skatt. Skulle han vetat  att dom här handlingarna var falska skulle han aldrig agerat så, säger Alina Andras, som är chaufförens advokat.

För att kunna jobba inom EU skaffade sig, chauffören en bulgariskt pass. En process som tog flera år. Men det visade sig alltså att chauffören blivit lurad. Och han är inte ensam. Åklagare i Bulgarien har starten en utredning mot de egna myndigheterna som utfärdar pass. berättar advokat Alina Andras.
– Det inte varje dag man hör att en åklagare utreder den egna agenturen för alla pass som utfärdats sedan 2011.

Nu vill Johan Kullgren att svenska myndigheter sätter press på Bulgarien så att man får stopp falska pass och körkort.
– Så här ska det inte gå till. Det är ju sjukt att en myndighet kan utföra ett olagligt körkort. 

Vad hoppas du nu av den här aktionen?
– Jag hoppas att vårat rättsväsende ska se till att kontrollera sånt här hårdare. Och om det nu är en myndighet i Bulgarien, ja, då ska ju den myndigheten straffas naturligtvis. Frågan är ju om Bulgarien ska vara med i EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".