Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ella Fronczak, Anna Mårtensson (FP) och Camilla Littorin
Ella Fronczak, Anna Mårtensson (FP) och Camilla Littorin. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Nu har kommunen upptäckt möjligheterna med Dreamhack

Anna Mårtensson (FP): Har inte hanterat det på bästa sätt
4:47 min

Nu på torsdag drar Dreamhack i gång igen i Jönköping, alltså världens största digitala festival, och det här året firar den 20-årsjubileum.

Just i Jönköping har Dreamhack arrangerats sedan 2001 och den lockar bara fler och fler besökare för varje år som går. Men det är egentligen först nu som kommunen har förstått festivalens potential och på allvar vill satsa på spel och digital kultur.

– Ska man vara krass har vi noterat att det äger rum i kommunen och att det råkar vara världens största lan, men vi kanske inte har tagit till oss tidigare att det är en fantastisk förmån, en enastående möjlighet och att det här är internationellt fantastiskt, säger folkpartistiska kommunalrådet Anna Mårtensson.

I dag presenterade Jönköpings kommun ett så kallat handlingsprogram för kulturella kreativa näringar här i kommunen.

I programmet står det vilket stöd som kommunen kommer ge till olika projekt och företag i Jönköpings kommun, bland annat nämns satsningar på högre konstnärliga utbildningar, och på en inkubator för de som jobbar med kulturella och kreativa näringar, men en väldig tonvikt läggs också på just spel och digital kultur, mycket för att Dreamhack anordnas i Jönköping två gånger om året.

För även om festivalen funnits här sedan 2001, så är det först nu som kommunen ser dess fulla potential, säger näringslivschefen Camilla Littorin.
– Det här är en kulturyttring som är här för att stanna.

Ett av de mer konkreta förslag som finns i programmet som handlar om just spel och digital kultur är satsningen på ett så kallat upplevelsecentrum, en sorts mötesplats för personer som jobbar med till exempel spel, e-sport och visualisering.
– Det handlar om att knyta ihop olika delar, säger Anna Mårtensson (FP).

Om det blir något upplevelsecentrum eller inte är upp till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, men kulturchefen Ella Fronczak, som jobbat med förslaget, hoppas att det blir av, för hon tror att ett upplevelsecentrum skulle göra mycket för att få ungdomar intresserade av näringslivet.
– Ungdomar brukar tänka på näringslivet som grått och tråkigt, men detta kan ändra den bilden.

Vad betyder Dreamhack för Jönköping?

Fakta om Dreamhack

Det började som en liten kompisträff i början på 1990-talet, i en källarlokal på Malungs grundskola. Man träffades för att byta disketter och visa upp färdigheter i programmering, grafik och musik. Arrangörerna Martin Öjes och Kenny Eklund skapade ett par år senare en offentlig datorträff i skolans matsal under namnet Dreamhack - DH - och sedan 1994 har det pågått årligen.

År 1997 bestämde man sig för att ordna Sveriges största lan-träff och bokade in sig på Arena Kupolen i Borlänge. 700 personer tog plats i Kupolen.

År 1999 slogs arenans strömförsörjning ut totalt och Dreamhack blev en mycket mörk tillställning under ett antal timmar, liksom köpcentret på de två lägre våningarna.

Året därpå hade Dreamhack 2 500 deltagare. Nu var Kupolen fullsatt och inför 2001 flyttades Dreamhack till Elmia i Jönköping.

Dreamhack 2001 blev dubbelt så stort som föregående år. 

Från och med 2002 är det utökat till två arrangemang per år; ett på sommaren kallat Dreamhack Summer, DHS, och ett på vintern kallat Dreamhack Winter, DHW.

Vid Dreamhack Winter, 2010, sattes det nya världsrekordet i antal uppkopplade datorer i ett nätverk: 13 153 datorer. Dreamhack hade också det gamla rekordet på 10 455 datorer från Dreamhack Winter 2007. 

(Källa: Wikipedia)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".