Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukvård

Ny läkare varje gång - hård kritik mot vården

Publicerat tisdag 25 november 2014 kl 05.03
Bertil Nilsson: Jag känner en viss uppgivenhet
(2:05 min)
Bertin Nilsson i sitt hem i Nissafors. Han är glad att han fick sin operation till slut. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Bertil Nilsson är trött på att betraktas som en ny patient vid varje besök. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio

Bertil Nilsson från Nissafors mötte 20 olika läkare under lika många sjukhusbesök, innan han fick sin livsnödvändiga operation. Och han är kritisk till hur vården fungerar.

I köket hemma hos Bertil Nilsson i Algutstorp i Gnosjö kommun står en amaryllis på bordet och i hyllan bakom honom finns foton på familjen. Under det här året har familjen stundtals fått vaka över Bertil när han svävat mellan liv och död i sjukhussängen.

Sedan många år har han hjärtproblem och den 6 januari i år drabbades han av ett kraftigt förmaksflimmer, något som sedan upprepats flera gånger till. För ambulanspersonalen är han numera bekant, på akuten i Värnamo likaså, men vid sina många läkarbesök på sjukhuset i Värnamo har han träffat nästan många olika läkare.

– Jag har haft 20 olika läkare, på mina drygt 20 besök exklusive operationsteamet i Linköping. Det blir ju en rutin, kan man ju säga, men jag känner en viss uppgivenhet att man varje gång måste gå igenom hela sitt liv sedan 1995, då jag fick min första stroke, för jag har en lång sjukdomshistoria med stroker och hjärtinfarkter.

Jag betraktas som en nyinkommen patient varje gång och läkarna jag träffar har kanske inte läst mina journaler. Och när de kunde skicka hem mig igen var jag glömd, tills nästa gång jag kom om 14 dagar eller tre veckor eller en vecka, berättar Bertil.

Som mångårig moderat landstingspolitiker och ledamot i patientnämnden vet dock Bertil Nilsson sina rättigheter och kunde själv ställa krav för att till slut, i september i år, få operationen som räddade livet på honom. Men han ser en rad risker för dem som inte har lika bra koll som han själv.

– Man får inte rätt behandling i rätt tid, man kanske får ytterligare sjukdomssymptom på grund av att man inte blir behandlad för det man sökt för. Sedan är det ett fruktansvärt onödigt lidande, dels för patienten, men även för anhöriga runt omkring. Och så drar det ju på mycket onödiga kostnader för landstinget i ekonomin, säger Bertil Nilsson.

Han går till och med så långt som att säga att människor dör i onödan på grund av att det inte finns någon kontinuitet i läkarkontakten.

– Hade jag inte själv varit påläst och kunnig och hittat andra vägar tror jag inte jag varit opererad än för mina problem.

Har du haft liknande upplevelser? Hur många olika läkare har du fått berätta din sjukdomshistoria för? Skriv gärna en kommentar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".