Mullsjö AIS David Gillek testar Linköpings målvakt. Foto: Richard Axell.
Mullsjö AIS David Gillek. Foto: Richard Axell.
Mullsjö

Mullsjös Gillek anklagas för rasism

David Gillek: Jag mår skit
2:46 min

Mullsjös innebandystjärna David Gillek anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt mot en spelare i Kais Mora, och klubben har anmält honom till Svenska innebandyförbundet.

Lagen möttes i lördags, och då ska David Gillek med gester och ord ha uppträtt rasistiskt mot Moraspelaren Filip Mbanza. Moras sportchef Anders Karlsson säger till P4 Jönköping att man nu går igenom matchvideon för att leta bevis. Mbanza och Gillek hamnade i en diskussion efter matchen och det var där som Mbanza menar att Gillek fällt en rasistisk kommentar. Dessutom ska Gillek ha gjort olämpliga gester mot honom under matchen.

Men David Gillek förnekar anklagelserna. Han säger att han blir helt bestört, och att någon försöker sätta dit honom för att han nyligen var avstängd.

–Det är inte alls bra. Jag mår skit, säger David Gillek till P4 Jönköping. Det var heta känslor i matchen och det sades saker efteråt. Men att jag skulle ha sagt något rasistiskt stämmer inte. Jag står långt ifrån det och skulle aldrig ha sagt något sådant.

Hände det något när ni började gruffa?

–Det var lite tjafs efteråt. Jag kommer inte ihåg vad som sades. Det är ingen snygg grej att hänga ut någon för en sådan allvarlig grej som det ändå är.

Finns det någon anledning till att han skulle hitta på det här?

–Det vet inte jag. Det får du fråga honom om. Men det känns tungt.

Vad har klubben sagt?

–De står bakom mig och litar på mig. Det är det de gör.

Det är inte länge sedan du blev avstängd efter en incident mot AIK. Är du för het på planen?

–Het är jag på planen. Men det är skillnad på att vara het och att säga rasistiska saker.

Filip Mbanza säger till Dalarna Tidning att han uppmärksammade domarna på Gilleks gester inför den tredje perioden och att de sade att de skulle ha koll på honom. Domarna har dock inte sett eller hört något och ingen annan har heller hört de kommentarer som Gillek ska ha fällt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".