Nederlag för nya styret om vårdcentralernas öppettider

Den nya borgerliga minoriteten som styr landstinget åkte på stryk när landstingsfullmäktige i dag. 

Istället beslutades att man ska utreda om vårdcentralerna ska ha öppet kvällar och helger och öppettiderna vidare.

Efter valet har ju den borgerliga alliansen beslutat att styra landstinget i majoritet men landstingsfullmäktiges tvådagarsmöte han inte mer än att börja innan man åkte på en förlust.

Det var socialdemokraten Annika Hansson som i en motion krävde att vårdcentralernas öppettider ska utvärderas med målet att fler ska ha öppet kvällar och helger. Detta för att inte invånare ska behöva åka så långt till jourcentralerna. När Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade för S-förslaget fick förslaget plötsligt majoritet i det nya fullmäktige.

Men för att slippa ett neslig förlust i en omröstning i fullmäktige, gick den borgerliga alliansen med på att göra en återremiss, att landstingsstyrelsen ska utreda frågan vidare.

- Det är inte rimligt att man i vissa fall ska behöva åka tolv mil för att komma till en jourcentral och i Tranås har 300 skrivit under namnprotester.

- Är det inte dags nu med alla påtryckningar och samtal? Varför vågar vi inte lyssna på våra medborgare och ta frågan på allvar, sade Annika Hansson (s).

Lena Skaring Torsén (FP), menade att det är upp till varje vårdcentral att bestämma om sina öppettider och att många som besöker vård på helger har lättare åkommor som kan vänta till vardagar, men hon fick mothugg att många vårdcentraler inte har råd att ha öppet och det är faktiskt då en omöjlighet.

Både utskott och landstingsstyrelse har beslutat att inte följa motionens förslag eftersom det inte behöver utredas, men nu fick alltså den nya maktbalansen i fullmäktige där dom borgerliga inte har majoritet, utslag omedelbart.

- Bra att det utreds, konstaterade Annika Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".