Värnamo

Hem granskas efter helgens dödsfall

Efter dödsfallet i helgen på missbrukshemmet Fortunagården i Värnamo överväger nu Inspektionen för vård och omsorg att göra en riktad tillsyn.

Det var i söndags som en kvinna, som tvångsvårdades, hittades död i sin säng. Erik Kangeryd, enhetschef på IVO, säger att de på något sätt kommer granska dödsfallet, men hur är för tidigt att säga. 

När kvinnan hittades i söndags förmiddags hade hon tvångsvårdats på hemmet i knappt ett dygn död i sängen. Hon tros ha tagit en överdos narkotika.

Det är inte första gången som Fortunagården uppmärksammas för ett dödsfall. För tre år sedan dog en kvinna efter att ha rökt fentanylplåster på hemmet. Efter det fick hemmet hård kritik för bristande rutiner för att se till att de intagna inte får tag på droger.

Laila Siljedahl, som är chef på Fortunagården, säger att allt gått enligt rutinerna vid dödsfallet i söndags.

– Det var med denna kvinna som det brukar gå till, vi genomförde undersökningen på vanligt sätt. I söndags gick hon ut och rökte, sedan gick hon in och lade sig och sa att hon nu vill sova lite längre. Sedan fann vi henne död i sängen på förmiddagen. Då skulle hon ha kunnat få i sig någonting som i så fall fanns uppstoppat i någon kroppsihålighet där vi inte får kontrollera, säger Laila Siljedahl.

Samtidigt pågår redan två parallella utredningar på Inspektionen för vård och omsorg om missförhållanden på hemmet.

Såväl anhöriga som intagna kvinnor står bakom anmälningarna. I ett brev till IVO skriver några intagna att de känner sig tvungna att anmäla "bristerna i Fortunagårdens verksamhet innan någon klient förlorar livet" - den anmälan kom in till IVO för två månader sedan och handlar om både brister i medicinhantering och att de intagna inte får akutsjukvård när de behöver.

Laila Siljedahl säger att det har varit hårt tryck på hemmet, med ett överintag under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".