Kulturhuset i Jönköping
Kulturhuset på tändsticksområdet i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Kommunen backar om kulturhuset

Simon Rundquist KD "Vi kan inte sitta i ett skyttegravskrig"
5:14 min

Politikerna backar från beslutet att slänga ut Kulturhusföreningen från kulturhuset i Jönköping. Beslutet från 2013 ska rivas upp, föreslår Alliansen.

I ett pressmeddelande skriver Alliansen att de föreslår att beslutet att kommunalisera kulturhuset rivs upp och att det beslutas att Kulturhusföreningen ska få fortsätta hålla i driften. Att kulturhusföreningen betalar hyra till kommunen, att de föreningar i huset som har långsiktiga kontrakt hyr direkt av kommunen, samt att cafeverksamheten hyrs ut till en förening.

"Allians för Jönköping" skriver att de noterat ett ökad aktivitet i huset och att det är större engagemang i föreningen nu än någonsin. Politikerna skriver att de upplever att det finns en större öppenhet och lyhördhet nu än tidigare och det ligger till grund för att man ändrar sig.

Men samtidigt så riskerar Alliansen, som styr Jönköpings kommun i minoritet att annars splittras i frågan och röstas ned om förslaget kommer upp på annat håll. Allt tyder på att det efter valet finns en bred majoritet för ett föreningsstyrt kulturhus. Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stödjer ett sådant förslag.

Striden om kulturhuset har pågått i flera år. I mars 2012 kallade det moderata kommunalrådet Mats Greeen och folkpartisten Anna Mårtensson till presskonferens och sa att de kommit till "vägs ände" med Kulturhusföreningen, och att Kulturhusföreningen inte förmådde att utveckla kulturen som man i kommunen ville. Något som kom som en överaskning för de engagerade. 

Men föreningen skulle inte ge sig så lätt. Efter beskedet följde protester, debattartiklar, radiodebatter, demonstrationer och utredningar om hur kulturhuset kunde utformas istället för i sin nuvarande form och kommunens politiska ledning stod långt ifrån de engagerade i kulturhuset.

Ett år efter att kommunalråden släppt bomben på presskonferensen så var man redo att fatta beslut i fullmäktige. Moderaterna Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiets förslag att kommunen ska ta över och börja sköta administrationen av Kulturhuset, vann omröstningen med 45 röster mot 35 över ett förslag från Centerpartiet som fick stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och som gick ut på att kulturhusföreningen skulle få vara kvar och sköta driften av huset.

Vid årsskiftet 2014/1015 skulle kommunen ta över driften, men beslutet från 2013 föreslås nu rivas upp. Beslut om att återgå till ett föreningsstyrt kulturhus ska fattas i kommunfullmäktige i morgon onsdag den 27 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".