Landstingsfullmäktige

Vågmästarrollen kräver extra resurser menar SD

Trots att det nya landstingsfullmäktige bara sammanträtt två gånger hittills, så har Sverigedemokraterna kunnat använda sin vågmästarroll två gånger.

Situationen som vågmästare i landstinget ställer extra krav på Sverigedemokraterna. Och därför vill man nu ha ytterligare resurser berättar Samuel Godrén som är gruppledare för partiet.

– Ja det ställer ju väldigt stora krav för vi måste ju sätta oss in verkligen i varje ärende så att vi fattar ansvarsfulla beslut.

Situationen för Sverigedemokraterna i landstinget, har förändrats dramatiskt efter valet. Förra mandatperioden förde man en ganska anonym tillvaro utan inflytande. Men nu är man vågmästare och kommer mer eller mindre bestämma i landstinget - det block man väljer att stödja i en frågor, är också det block som vinner. Och det här ställer helt nya krav på partiet. Krav som i sin tur kräver extra resurser utöver den halvtids tjänst partiets gruppledaren får. Menar Samuel Godrén.

– Det finns ju ett antal vice ordförandeposter i nämnder som är arvoderade med 25%. Hade man fått tillgång till en sån tjänst och varit två stycken som jobbar ihop, det hade självklart varit en stor fördel då.

Samuel Godrén är tydlig, det block som väljer att ge Sverigedemokraterna de extra resurser man behöver, kan också räkna med partiets stöd när det gäller fördelningen av dom tunga politiska posterna i landstinget, som tex landstingsstyrelsens ordförande.

– Rent politiskt så är vi inte i något samarbete med någon men de som ger oss någonting kommer vi att stötta i valet av poster.

Socialdemokraterna vill inte kommentera Sverigedemokraternas krav idag men Håkan Jansson moderat ordförande i landstingsstyrelsen vill inte lova något idag men har viss förståelse för kravet.

– Vi tar till oss den här frågan, för det är inte bara Sverigedemokraterna utan då måste vi även fundera hur vi ska hantera Vänsterpartiet för de är i samma dilemma.

Men du stänger inte dörren att det eventuellt kan bli något?

– Egentligen är det så att alla ska kunna jobba med bra förutsättningar, så har det här landstinget alltid fungerat. Det finns nog anledning att fundera på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".