Landstingsrådet Håkan Jansson (M) framme vid talarstolen under budgetförhandlingarna i landstingsfullmäktige. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Landstingsrådet Håkan Jansson (M) framme vid talarstolen under budgetförhandlingarna i landstingsfullmäktige. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Alliansen gör upp med SD i landstinget

Samuel Godrén (SD): Därför köper vi deras förslag
0:50 min

Det blev hetsigt i talarstolen sedan Alliansens uppgörelse med Sverigedemokraterna om sjukhusorganisationen bilvit känd.

Den borgerliga alliansen i landstinget har gjort upp med SD om den nya hårt kritiserade omorganisationen vid sjukhusen i Jönköpings län. Men uppgörelsen har lett till hetsiga diskussioner och ett ajournerat möte.

Under onsdagen tog Sverigedemokraterna under pågående möte fram en skrivning där man skjuter upp beslutet några månader för att inhämta synpunkter från personalen. Vid 12-tiden meddelade moderaten Håkan Jansson att man nu köper SD:s förslag och därmed är den första politiska uppgörelsen mellan Alliansen och SD klar efter valet och dessutom i den kanske hetaste och mest kritiserade fråga som landstinget hanterat på mycket länge.

Att göra upp med SD är inte okontroversiellt. På förmiddagen ajournerades landstingfullmäktige en stund, medan allianspartierna höll krismöte, för att diskutera om de ska gå med på SD:s skrivning eller inte. Efter en stund startade mötet igen.

Omorganisationen, där en rad kliniker vid länets sjukhus kan komma att slås samman, har mött hårda protester från vårdanställda främst vid Höglandssjukhuset i Eksjö

Sverigedemokraternas förslag går ut på att synpunkter ska inhämtas via samverkansgrupp och fackliga representanter och att det sedan tas upp igen för beslut i februari. Socialdemokraternas förslag är att vänta med beslutet i ett år. Men Alliansens och SD:s förslag röstades till slut fram med siffrorna 43 mot 38.

Men att det borgerliga minoritetsstyret nu söker stöd från Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik får inte oväntat hård kritik.

– Nu kan jag bara konstatera att de här fyra borgerliga partierna inleder ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det var något som var väldigt nytt för mig, för man har tidigare sagt att så inte kommer bli fallet. Jag tycker det ger väldigt olyckliga signaler, säger Carina Ödebrink som leder Socialdemokraterna i landstinget.

Landstingsstyrelsens ordförande Håkan Jansson menar tvärt om att detta inte är en uppgörelse med SD som betyder något för framtiden och han ser heller inte landstingsfullmäktige som ett nederlag där man också förlorade en omröstning om vårdcentralernas öppettider.

- För att vara en minoritet tycker jag det inte var dålgit att vi endast förlorade ett budgetalternativ. Det är mycket starkt jobbat, menar Håkan Jansson.

Beslutet ingick i landstingets budget för nästa år och den innebär också en skattehöjning på fem öre från 1 januari, delvis för att finansiera övergången från landsting till region.

Det fattades även beslut om att köpa in 45 procent ekologisk mat i landstingets inköp på förslag från MP och att få vårdcentralerna att ha öppet längre, ett förslag från S.

Kommentera gärna: Tror du det här innebär att Alliansen öppnar upp för fler samarbeten med SD framöver?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".